Linkovi

Avion sa brazilskim timom ostao bez goriva


Golman brazilskog tima Alan Rušel preminuo je u bolnici u Kolumbiji, 29. novembar 2016.
Golman brazilskog tima Alan Rušel preminuo je u bolnici u Kolumbiji, 29. novembar 2016.

Avion britanske proizvodnje koji se srušio blizu Medeljina u Kolumbiji, pri čemu je poginuli gotovo svi članovi brazilskog fudbalskog tima Šapekoense - ostao je bez goriva, pokazuju audio snimci koji su procurili u javnost.

Kolumbijski mediji došli su do četvominutnog audio snimka kontrole letenja, na kojem se pilot aviona čuje kako traži dozvolu za sletanje zbog "potpunog električnog kvara" i nedostatka goriva. Jedan od preživelih članova posade i pilot koji je upravljao drugim avionom u blizini i slušao radio komunikaciju, takođe su opisali pilotova očajnička nastojanja da spreči tragediju.

Vlasti još nisu isključile druge moguće uzroke nesreće, ali stručnjaci kažu da činjenica da nije došlo do eksplozije govori da se možda dogodio neobičan slučaj da je avion, koji je leteo na maksimalnoj visini - ostao bez goriva. Kolumbijske vlasti, u međuvremenu, navode da forenzičari rade na identifikaciji posmrtnih ostataka, a broj žrtava je smanjen na 71, u odnosu na prvobitne izveštaje o 76 žrtava. Šestoro ljudi preživelo je nesreću. Među njima su trojica fudbalera od kojih su bar dvojica pretrpela ozbiljne povrede, jedan novinar i dva člana posade.

Lekari su morali da amputiraju nogu rezervnom golmanu Džeksonu Folmanu dok je odbrambeni igrač Helio Neto pretrpeo povrede glave. Alan Rušel, odbrambeni igrač, je takodje preživeo nesreću. On je operisan i prebačen u drugu bolnicu radi daljeg ispitivanja.

Avion u vlasništvu male vencuelanske avio kompanije LaMia poleteo je iz Bolivije da bi fudbaleri igrali u finalu Kupa Južne Amerike. Prema izveštajima, leteo je na visini od 3.300 metara kada je došlo do tragedije.

U avionu je bilo više od 20 novinara koji su putovali da prate utakmicu. Medju njima su bili reporteri stanice Foks Sports Brazil i brazilskog konglomerata Globo kao i niza južnoameričkih radio stanica. Južnoamerička fudbalska federacija otkazala je sve aktivnosti do daljnjeg.

Preko društvenih medija, stižu izjave saučešća mnogih medjunarodnih timova i poznatih igrača. Legendarni brazilski fudbaler Pele na Tviteru je napisao da je svet brazilskog fudbala u žalosti.

Engleski tim Mančester Junajted izrazio je saučešće porodicama žrtava a Real Madrid zaustavio je trening da bi održao minut ćutanja.

Dijego Maradona u Argentini je preko Fejsbuka izrazio saučešće porodicama.

Gradonačelnik južnog brazilskog grada Šapeko iz kojeg potiče tim, izjavio je da su se on i drugi zvaničnici zamalo ukrcali u avion koji se srušio, ali su zakasnili i putovali komercijalnim letom.

XS
SM
MD
LG