Linkovi

Sahranjen Nelson Mandela


Sahrana Nelsona Mandele u njegovom rodnom seocetu Kunu.
Sahrana Nelsona Mandele u njegovom rodnom seocetu Kunu.

Oko 4.500 prijatelja, članova porodice i velikodostojnika se okupilo u selu Kunu, gde je sahranjen bivši predsednik Južnoafričke Republike

Južnoafrikanci se poslednji put danas oprostili od Nelsona Mandele, koji je sahranjen u njegovom rodnom selu Kunu.

Oko 4.500 prijatelja, članova porodice i velikodostojnika se okupilo u tom malom seocetu radi državne sahrane tokom koje su izvodjene muzičke numere i držani govori kojima je odavana pošta preminulom bivšem predsedniku i cenjenom državniku.

Nakon toga izvesni broj odabranih gostiju učestvovao je na ceremoniji kraj grobnice, gde je Mandelino telo spušteno pod zemlju dok se čuo plotun iz 21 topa dok su vojni helikopteri i avioni nadletali seoce.

Ovom službom završen je desetodnevni period odavanja pošte i žalosti za Mandelu, prvog crnog predsednika Južnoafričke Republike i centralne ličnosti u borbi za okončanje rasističkog režima aparthejda.

U današnjem govoru na sahrani, predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma je nazvao svog prethodnika „fontanom mudrosti, stubom snage i zrakom nade za sve one koji se bore za pravedan i ravnopravan svetski poredak.“
XS
SM
MD
LG