Linkovi

Mali: Snage Čada u Kidalu


Konvoj trupa Malija
Konvoj trupa Malija

Francuski funkcioneri danas su izvestili da je oko 1800 vojnika iz Čada počelo da ulazi u grad Kidal u Maliju

Vojnici iz Čada počeli su da obezbedjuju grad Kidal, u Maliju, koji je bio poslednje veliko uporište islamskih ekstremista u toj zemlji.

Francuski funkcioneri danas su izvestili da je oko 1800 vojnika iz Čada počelo da ulazi u taj grad. Do ovakvog razvoja dogadjaja došlo je oko nedelju dana pošto su Francuzima predvodjene snage Malija zauzele aerodrom u Kidalu.

Nešto ranije sekularna pobunjenička grupa Tuarega, MNLA, preuzela je kontrolu nad samim gradom.

Francusko ministarstvo odbrane navodi da je u francuskim vazdušnim akcijama tokom proteklih dana napadnuto 25 islamističkih ciljeva u severnom Maliju.

Francuska, koja je započela intervenciju u Maliju prošlog meseca, najavila je planove za postepeno povlačenje svojih snaga i predavanje kontrole nad zauzetim gradovima armiji Malija i vojnim snagama na čijem su čelu Afričke trupe.

U ponedeljak su francuski funkcioneri najavili da će započeti povlačenje najvećeg broja svojih trupa iz Timbuktua.

Nezavisno od toga, medjunarodne organizacije i funkcioneri Malija održavaju danas sastanak u Briselu radi diskusija o stabilizaciji te zemlje.

Ujedinjene nacije, Evropska unija, Afrička unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država, poznata kao ECOWAS, su medju 45 delegacija koje učestvuju na tom sastanku.
XS
SM
MD
LG