Linkovi

Upozorenja o kršenju ljudskih prava u Maliju


Vojnici iz susedne Burkine Faso na aerodromu u Timbuktuu, 22. maj 2013.
Vojnici iz susedne Burkine Faso na aerodromu u Timbuktuu, 22. maj 2013.

U novim izveštajima koje su nezavisno objavili Hjuman Rajts Voč i Amnesti Internešnel, navodi se da su i vojska Malija i pobunjenici krivi za nedavna kršenja ljudskih prava.

Medju primerima kršenja ljudskih prava pominju se neopravdano zatvaranje, mučenje, a u nekim slučajevima i ubistva. U izveštajima se navodi da se najveći broj slučajeva dogodio na severu zemlje, gde vojska pokušava da preuzme kontrolu od separatističke grupe etničkih Tuarega, Nacionalni pokret za oslobodjenje Azavada.

Hjuman Rajts Voč ističe da je taj pokret prošle nedelje priveo oko stotinu ljudi, uglavnom “muškaraca tamnije kože, pripadnika drugih etničkih grupa”. Organizacija navodi da su prema svedočenju očevidaca neki od privedenih opljačkani i teško isprebijani.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da su od početka maja, malijski vojnici mučili ili maltretirali najmanje 24 osumnjičena pobunjenika u selima u centralnom regionu Mopti. Većina uhapšenih su bili etnički Tuarezi ili članovi jedne od njihovih kasti. Amnesti Interenšnl navodi da su desetine ljudi, medju kojima su I civili, nestali, mučeni ili ubijeni od početka francuske intervencije u Maliju u januaru. *
XS
SM
MD
LG