Linkovi

Mali: Sukob u mestu Gao


Francuski vojnici obezbedjuju oblast koju je napao bombaš samoubica u gradu Gao, Mali, 10.februar, 2013.
Francuski vojnici obezbedjuju oblast koju je napao bombaš samoubica u gradu Gao, Mali, 10.februar, 2013.

Meštani i novinari javljaju o žestokoj pucnjavi i eksplozijama u blizini policijske stanice u gradu Gao na severu Malija

U centru Gaoa u Maliju, danas je izbila pucnjava između vojnika i islamskih boraca, uprkos merama bezbednosti koje su lokalni i francuski vojnici uveli posle dva samoubilačka bombaška napada u protekla dva dana. Meštani i novinari javljaju o žestokoj pucnjavi i eksplozijama u blizini policijske stanice u najvećem gradu na severu Malija.

Navodi se da se vladine snage bore sa pobunjenicima iz Pokreta za jedinstvo i džihad u severnoj Africi. Međutim, ni malijske ni francuske vojne vlasti nisu potvrdile vest. Kasno sinoć, bombaš samoubica je izvršio napad pored armijske kontrolne stanice na ulazu u grad, posle prekjučerašnjeg sličnog napada na istom mestu.

To su bili prvi samoubilački napadi u Maliju. Vojska je saopštila da je prekjučerašnji bombaš arapski mladić za koga se pretpostavlja da je pripadnik Pokreta za jedinstvo i džihad u severnoj Africi. Ta organizacija je zauzela Gao aprila prošle godine i držala grad sve do dolaska francuskih i malijskih snaga krajem januara. Vojni funkcioneri kažu da su neki pripadnici organizacije ostali na tom području, dok su ostali pobegli u obližnju pustinju.
XS
SM
MD
LG