Linkovi

Protesti u Maleziji, privedeno 1.400 ljudi


Malezijska policija baca suzavac na aktiviste koalicije Bersih tokom današnjih demonstracija u Kuala Lumpuru
Malezijska policija baca suzavac na aktiviste koalicije Bersih tokom današnjih demonstracija u Kuala Lumpuru

Hiljade građana Malezije koji se okupljaju tražeći izmene izbornog zakona naišle su na žestok otpor policije u Kuala Lumpuru, koja ih je potisla palicama, vodenim topovima i suzavcem.

Vlasti u prestonici saopštile su da je samo danas privedeno više od 1.400 ljudi, ali se očekuje da većina bude puštena na slobodu do kraja dana.

Opozicione stranke tvrde da su neki od njihovih lidera takođe u pritvoru, dok je istaknuti vođa opozicije Anvar Ibrahim zadobio manje povrede. Ibrahim je iz bolničke postelje kritikovao obračun vlasti sa demonstrantima, nazivajući ga očajničkim i brutalnim. On je takođe današnje demonstracije nazvao važnim početkom.

Mnogi učesnici protesta nosili su žute majice i uzvikivali slogane poput "Živeo narod", a takođe su nosili žute balone i cveće. Policija je podigla barikade na brojnim ulicama Kuala Lumpura kako bi otežela pristalicama opozicije prilaz mestu okupljanja, na stadionu u centru grada.

Koalicija opozicionih grupa Bersih, koja je organizovala miting, tvrdi da je u današnjim demonstracijama učestvovalo 50 hiljada ljudi, dok policija kaže da se radi o svega šest hiljada demonstranata. Novinska agencija "Asošijeted pres" procenjuje s lica mesta da je na protestu učestvovalo između 20 i 30 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG