Linkovi

Makron sve popularniji u predsedničkoj trci u Francuskoj


Francuski predsednički kandidat Emanuel Makron
Francuski predsednički kandidat Emanuel Makron

Sledeći predsednik Francuske mogao bi da bude 39-godišnji disident, bivši ministar ekonomije, bez iskustva u vođenju kampanje do sada.

Manje od dva meseca pred održavanje prvog kruga izbora, nezavisni kandidat Emanuel Makron konačno je objavio svoju punu političku platformu.

Njegovi predlozi kreću se od smanjenja sastava francuskog parlamenta i ukidanja vladine birokratije, do borbe protiv nepotizma kao i nagrađivanja biznisa koji zapošljavaju osobe iz siromašnih krajeva.

Bivši investicioni bankar takođe je odredio sebe kao šampiona srednje i radničke klase, dok je opisivao svoje odrastanje u manjem francuskom gradu i obrazovanje u državnim školama.

Makron je takođe pozvao na bliže veze sa Evropskom Unijom i podsticanje evrozone, što je potpuno suprotno sa ultra desničarskom kandidatkinjom Nacionalnog fronta Marin Le Pen koja želi da organizuje "Fregzit", referendum o napuštanju bloka ako se ponovo ne pregovara o francuskom članstvu.

Nekada odbačen kao prolazna pojava bez opipljivih predloga, Makron je sada na drugom mestu sa tri procenta iza Marin Le Pen u anketama javnog mnjenja pred održavanje prvog kruga izbora 23. aprila.

XS
SM
MD
LG