Linkovi

Makron optužio ruske medije za "propagandu"


Francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin
Francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin

Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u dvorcu Versaj. Makron je najavljivao teške razgovore nakon optužbi da se Rusija mešala u predsedničke izbore u Francuskoj, a nakon susreta nazvao je multimedijske kuće “Raša Tudej” i Sputnjik, koje operišu uz podršku Kremlja - ”propagandom”.

Makron je rekao da su ti mediji bili “organi uticaja i propagande” protiv njega na ovogodišnjim predsedničkim izborima, tokom kojih je Putin podržavao Makronovu desničarsku rivalku Marin le Pen.

Navodni sajber napadi protiv Makrona tokom izbora takođe se povezuju s Rusijom. Putin je demantovao te navode na konferenciji za novinare u Versajskoj palati, rekavši da Kremlj nije pokušao da utiče na glasanje u Francuskoj, mada je branio svoj martovski sastanak sa Le Pen.

Dvojica lidera razgovarala su I o Siriji. Francuski predsednik je poručio da dve zemlje mogu da rade zajedno na uspostavljanju mira u Siriji, ali da je za Francusku upotreba hemijskog oružja “crvena linija” preko koje ne prelazi.

Tema je bila i Ukrajina. Vladimir Putin je ponovio da sankcije koje je Zapad uveo Rusiji neće doprineti rešavanju konflikta.

Emanuel Makron je takođe rekao da su jedna od tema bila i prava LGBT zajednice u Čečeniji, a dvojica lidera dogovorila su se i da blisko sarađuju u borbi protiv terorizma širom sveta.

XS
SM
MD
LG