Linkovi

Izbeglice protestuju zbog zatvaranja granice


Migranti iza žičane ograde na granici Srbije i Madjarske kod Horgoša, 15. septembra 2015.
Migranti iza žičane ograde na granici Srbije i Madjarske kod Horgoša, 15. septembra 2015.

Na severu Srbije, na granici sa Mađarskom nova situacija sa azilantima nakon oštrijih mera Budimpešte prema migrantima. U Srbiji nastao zastoj na migrantskoj ruti...

Od kako je Mađarska noćas uvela strožije kazne za ilegalan ulazak u tu zemlju i zatvorila granicu prema Srbiji za azilante, situacija je na tom prostoru postala veoma komplikovana. Oko hiljadu izbeglica protestovalo je pred limenom ogradom na prelazu Horgoš 1, tražeći da ih mađarske vlasti puste da nastave put, a jedna grupa azilanata je započela štrajk glađu.

Mađarske vlasti su zbog situacije izazvane masovnim migracijama, proglasile krizno stanje u dve južne županije, što će omogućiti policiji i drugim institucijama da deluju po specijalnom protokolu.

Od noćas, u Mađarsku mogu da uđu samo oni migranti koji zatraže azil u toj zemlji – duž granice sa Srbijom uspostavljene su dve tranzitne zone za obradu zahteva za azil izbeglica. Oni migranti koji nisu registrovani sa zahtevom za azil u Srbiji ili Makedoniji, biće automatski odbijeni u Mađarskoj, najavile su mađarske vlasti uz poruku da oni koji ne podnesu zahtev za azil moraju da se vrate u Srbiju.

A tokom današnje posete Češkoj, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da Srbija ima specifičan problem zbog toga što EU učvršćuje spoljne granice, a da migranti dolaze upravo iz Unije. Prema kome Srbija treba da podiže ograde, pitao je Dačić:

"Zato je za nas ta ideja da se sve izbeglice vraćaju u Srbiju, a da pri tome još dolaze iz Grčke i Makedonije, neprihvatljiva jer Srbija nije sabirni centar."

A zbog novog razvoja situacije granične prelaze Horgoš 1 i Horgoš 2 danas je obišao srpski ministar rada Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom pozvao mađarske vlasti da ponovo otvore granicu za izbeglica, ili makar za majke sa decom.

Vulin je rekao da će Srbija za azilante da obezbediti sve što im je potrebno – hranu, vodu, pelene i hranu za bebe i kao i smeštaj u prihvatnim centrima za više hiljada ljudi:

"Još juče su govorili da će zatvoriti granicu za ilegalne prelaske, ali za sve koji žele da izraze nameru za traženje azila, omogući će im da nesmetano uđu na teritoriju Mađarske. Kao što vidite – od toga nema ništa. Ovo je direktno kršenje reči mađarske Vlade. Ono što je juče rečeno, danas ne važi. Mi zvanično nismo obavešteni da će ovaj prelaz biti zatvoren."

Nakon pooštravanja mera na mađarskoj granici nametnulo se pita-nje novih azilantskih ruta ka Evropskoj uniji, a načelnik Uprave za grani-cu MUP-a Hrvatske Zlatko Sokolar izjavio je da postoji realna mogućnost da izbeglice krenu prema Hrvatskoj ili ka Rumuniji. U ovom trenutku na granici sa Srbijom mirno i nema pokušaja nezakonitog prelaska, dodao je Sokolar.

U medjuvremenu srpski mediji izvestili su da su neki od autobusa koji prevoze migrante iz Preševa ka madjarskoj granici preusmereni ka Šidu na granici sa Hrvatskom.

XS
SM
MD
LG