Linkovi

Mađarska od utorka migrante zatvara u kontejnere


Migranti i izbeglice prolaze kroz Novu Pazovu na putu prema granici s Mađarskom (Darko Vojinović, AP)
Migranti i izbeglice prolaze kroz Novu Pazovu na putu prema granici s Mađarskom (Darko Vojinović, AP)

Mađarska je saopštila da je spremna da počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN.

Vlada je saopštila da su 324 kontejnera postavljena na dve odvojene lokacije koje se nazivaju "trazitnim zonama", a izgrađene su uz ogradu koju je Mađarska podigla duž granice duge 175 kilometara 2015. godine.

"Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta," navedeno je u saopštenju mađarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od utorka, tražioci azila koji uđu u Mađarsku kao i oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biće zatvarani u te kampove dok im zahtevi ne budu obrađeni, prenosi AFP.

Predsednik Mađarske Janoš Ader potpisao je 16. marta sporni zakon prema kojem će svi tražioci azila, uključujući i decu stariju od 14 godina, biti zadržani u kampu od kontejnera za robu na granici sa Srbijom.

Policija, odbrambene snage i Kancelarija za imigraciju i azil sprovele su potrebne pripreme za primenu ove nužne mere, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo ističe da je cilj ograničenja "sprečavanje migranata sa nejasnim statusom da se slobodno kreću po teritoriji zemlje i Evropske unije, kako bi se time smanjio bezbednosni rizik od migracija".

Do overe zakona došlo je uprkos protesta brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, između ostalog i UNCEF-a, koji je saopštio da je odluka bila "duboko razočaravajuća za svu decu na koju će uticati ovaj zakon. Zadržavanje nikada nije u najboljem interesu deteta".

XS
SM
MD
LG