Linkovi

Kamera sa naknadnom promenom fokusa


Litro kamera
Litro kamera

Najnoviji model kamere nazvane Litro omogućava i gladak prelaz od dvodimenzionalne na trodimenzionalnu sliku.

Zamislite kameru u kojoj možete da promenite fokus naknadno - na snimku koji je već snimljen. Nova tehnologija za interaktivnu digitalnu fotografiju omogućava prekompoziciju snimka i promenu fokusa i posle snimanja, pa čak i pretvaranje dvodimenzionalne fotografije u trodimenzionalnu.

Mala foto kamera neobičnog izgleda mogla bi da promeni način gledanja na svet jer omogućava promenu fokusa i pomeranje perspektive snimka posle snimanja.

“Umesto snimanja ravnog, dvodimenzionalnog snimka, ova kamera snima toliko informacija da je moguće graditi snimak naknadno. Drugim rečima to omogućava manipulaciju slikom kada je ona već napravljena. Mi to zovemo retrofokus, odnosno naknadno fokusiranje slike”, kaže Erik Čeng.

Najnoviji model kamere nazvane Litro omogućava i gladak prelaz od dvodimenzionalne na trodimenzionalnu sliku.

“Prošlog meseca predstavili smo softver sa dve nove osobine – pomeranjem perspektive i živim filterima. Sada možete da se vratite na trenutak kada ste snimili sliku i promenite joj perspektivu – levo, desno, gore ili dole – sve na osnovu trodimenzionalnih informacija koje su zabeležene”, kaže Erik Čang.

Litro je prva neprofesionalna kamera sa takozvanim svetlosnim poljem, što znači da beleži boju, osvetljenost i vektor svetla iz svakog pravca. Do sada, za takva snimanja bilo je potrebno više kamera povezanih sa superkompjuterom, što je bilo veoma skupo, kaže Erik Čeng.

“Ovo je prva krupna promena u fotografiji od njenog pronalaska zbog toga što je informacija koju ova kamera snima suštinski drugačija od informacija koje su snimale sve dosadašnje kamere”, kaže Čeng.

Sa ovim novim mogućnostima kamere Litro moguće je graditi interaktivne priče.

Kamera je vrlo jednostavna. Ima samo dva dugmeta – jedno za okidanje i drugo za uključivanje i isključivanje. Sve ostale komande dostupne su preko ekrana osetljivog na dodir. Naravno, jedna od osnovnih ideja je da se ne brinete o fokusu kada snimate. Potencijal interaktivnosti je u tome da sa njom možete da naknadno fokusirate na nešto što je ostale neoštro, u pozadini”, kaže Erok Čeng.

Kamere Litro u verziji od 8 gigabajta koštaju 399 dolara, a sa dvostruko većom memorijom 499 dolara. Za sada su dostupne u Americi, Australiji i Aziji, a uskoro će početi da se prodaju i u Evropi. Za one koje to zanima na internetu je objavljeno mnogo zanimljivih demonstracija mogućnosti nove kamere, koje mogu da nađu ako u svoj pretraživač upišu el-ipsilon-te-er-o.
XS
SM
MD
LG