Linkovi

Ko su zapravo libijski pobunjenici?


Analitičari postavljaju pitanje ko se zaista bori protiv Gadafijevih snaga?
Analitičari postavljaju pitanje ko se zaista bori protiv Gadafijevih snaga?

Međunarodna koalicija i dalje vrši vazdušne napade na snage libijskog lidera Moamera Gadafija. Iako je zvaničan cilj tih napada zaštita civila, mnogi analitičari ističu da međunarodna koalicija, u stvari, igra ulogu ratnog vazduhoplovstva pobunjeničkih snaga.

U nedavnom obraćanju naciji, predsednik Barak Obama je rekao da je cilj vazdušnih napada na vladine snage u Libiji sprečavanje masakra civila, posebno u pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

Našim snagama sam izdao naredbu da zaštite libijski narod od neposredne opasnosti, kao i da uspostave zonu zabranjenog letenja na osnovu mandata Ujedinjenih nacija i šire međunarodne podrške.To je od nas takođe zatražila libijska opozicija“, rekao je predsednik Obama.

Analitičari međutim postavljaju pitanje o kojoj je opoziciji tačno reč i ko se zaista bori protiv Gadafijevih snaga?

Libijski pobunjenici u razmeni vatre sa Gadafijevim snagama kod Brege.
Libijski pobunjenici u razmeni vatre sa Gadafijevim snagama kod Brege.

Vord Kerol je bivši radarski specijalista američke mornarice, koji je svojevremeno patrolirao zonama zabranjenog letenja u Iraku i Bosni.

Mislim da ne znamo odgovor na to pitanje. Oni nisu Gadafijeve pristalice i za sada je to za neke zemlje i organizacije dovoljno,“ primećuje Kerol.

Mark Ginzberg, bivši američki ambasador u Maroku, navodi da se libijska opozicija sastoji iz različitih grupa i ličnosti.

To je grupa različitih ljudi kao u filmu 'Rat zvezda', koji su očigledno rodoljubi i veoma pristojan svet. Siguran sam da među njima ima novinara, bivših diplomata i vojnih zvaničnika koji su prekinuli vezu sa režimom. Ali, ima i islamista. Bengazi je u osnovi bio uporište opozicije Gadafiju, sa snažnim verskim obeležjem. I mada opoziciju čine dobri ljudi, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da nam je poznato koliko su sposobni da upravljaju Libijom,“ kaže Ginzberg.

Penzionisani general vazduhoplovstva, Majk Dan, koji je komandovao patrolama u zonama zabranjenog letenja, takođe postavlja pitanje ko, u stvari, čini libijsku opoziciju.

To je slabo definisana grupa međusobno neprijateljskih i uzajamno sumnjičavih frakcija i plemena, koji barem do sada nisu uspeli da se povežu u kredibilnu vojnu silu. Nama se sviđa da mislimo da je ovo grupa demokratski orijentisanih ljudi, koji se isključivo bore za veće slobode, ali mi o njima u stvari ne znamo mnogo,“ kaže general Dan.

General Dan kaže da to povlači pitanje koga tačno međunarodna zajednica pomaže? Ambasador Ginzburg se slaže sa generalom Danom da opozicija ne poseduje koherentnu vojsku.

Opozicija nije vojska i jedva da može da postigne bilo kakve vojne ciljeve. Pogledajte koliko bi samo trebalo da pređu. Put od Bengazija do Tripolija je dug 720 kilometara i vodi preko pustinje. A opremljeni su samo kamionetima sa mitraljezima. Mi uopšte ne znamo šta Gadafi ima u rezervi. On ima dovoljno novca da dovede plaćenike sa juga Afrike,“ napominje Ginsberg.

Stručnjaci se slažu da bi bez pomoći borbenih aviona i raketa međunarodne koalicije, pobunjeničke snage do sada bile poražene. Neki eksperti kažu da su koalicione snage preuzele funkciju ratnog vazduhoplovstva libijske opozicije.

Meri Džejn Dib, šef odeljenja za Afriku i Bliski Istok u Kongresnoj bibilioteci i autorka nekoliko knjiga o Libiji, kaže da je iznenađena oskudnom vojnom obukom pripadnika opozicije, jer širom arapskog sveta postoji obavezna vojna služba, u trajanju od 12 do 18 meseci. Ona kaže da libijsku opoziciju uglavnom čine mladi i obrazovani, urbani profesionalci.

Libijska opozicija se u tom smislu ni malo ne razlikuje od Tunisa ili Egipta, jer i tamo demonstranti zahtevaju bolji život, otvoreno društvo, preraspodelu bogatstva, i takođe žele da postanu deo globalne zajednice, a ne da zauvek ostanu otpadnici. Oni ne propovedaju nikakvu ideologiju niti neki poseban način života. Nisu socijalisti, nisu fašisti, niti išta slično,“ kaže Dib.

Meri Džejn Dib dodaje da bi se oni mogli nazvati libijskim nacionalistima. U međuvremenu, protivnici Gadafija uspostavili su de facto vladu, odnosno privremeni nacionalni savet od 31 člana. Najistaknutiji među njima su bivši Gadafijev ministar pravde Musatafa Abdul Džalil, kao i bivši šef libijskog nacionalnog saveta za ekonomski razvoj. Što se tiče islamističkih grupa, u Libiji je situacija slična kao u drugim arapskim zemljama, kaže Dib:

Dvadesetogodišnjaci okreću leđa islamistima. Istina je da u regionu postoje islamističke grupe, ali ne postoji islamski pokret. Ali ovaj pokret ne predvode islamisti i opozicija ne zahteva uspostavljanje šerijatskog zakona. Bez obzira što pred bitku izvikuju 'Alah je veliki,' ona se ne vodi u ime Alaha. Oni očigledno nisu prestali da budu muslimani, ali to nije nešto što motiviše pokret u Libiji niti bunt u drugim arapskim zemljama,“ objašnjava Dib.

Meri Džejn Dib tvrdi da islamski pokreti nisu sve jači već sve slabiji. Ona kaže da će islamisti pokušati da iskoriste događaje za svoje ciljeve, ali da nisu na čelu nemira koji se šire po severnoj Africi i Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG