Linkovi

Veliki svet malih lutkarskih pozorišta


Lutkarsko pozorište "Mesec od papira" iz Indonezije za vreme nastupa u Kenedi centru u Vašingtonu.
Lutkarsko pozorište "Mesec od papira" iz Indonezije za vreme nastupa u Kenedi centru u Vašingtonu.

U lutkarskom pozorištu, na maloj bini, odigravaju se velike predstave - od Hamleta, preko političkih satira do komedija.

Kada je Vilijam Šekspir napisao „Ceo svet je pozornica“, verovatno je mislio na veću binu od one koju možete da vidite u pozorištu lutaka, veličine stola, obično ne većeg i šireg od metra . Tu se odigravaju velike predstave—od Hamleta i političkih satira, do komedija. Saradnik Glasa Amerike Adam Filips bio je iza kulisa jednog takvog pozorišta.

Lutkarsko pozorište je svet u kome je sve izvodljivo, ali naravno, ne i bez proba. Stiven Kaplan je od osnivanja, član eksperimentalne kreativne radionice "Velika mala dela", sa sedištem u Bruklinu.

“Imali smo velike ideje, grandiozne šeme i vrlo malo novca. Korstili smo kartone i reciklirani papir da bi udahnuli život ovom malom papirnom pozorištu. Tokom vremena smo shvatili da je to beskonačan medij.“

Pozorište lutaka nije nova stvar. Tokom 19 veka, to je bila veoma popularna umetnička grana koja je zabavljala ljude po kućama.

“Možete da vidite prednji deo pozornice koji odvaja binu od auditorijuma, a unutra imate razne scenske postavke."

Polokova radnja igračaka u Londonu prodaje makete “uradi sam” za izradu lutkarskih pozorišta i nudi besplatne aplikacije za za predstave lutkarkskog pozorišta za Ajped

Medjutim, članovi pozorišta Velika mala dela, u njihovoj radionici, sve prave sami.

“Napravili smo našu verziju Fausta na osnovu intarzije i duboreza iz 16 veka.”

Dosledna svojoj levičarskoj orijentaciji, pozorišna grupa Velika mala dela, često koristi lutke da bi izvrgla ruglu bogate i uticajne…Kao, na primer, sekretara za pravosudje u administraciji predsednika Džordža W. Buša, Džona Eškrofta.

“Pozorište lutaka izgleda primitivno ali to je perfektan medij za političke razmene mišljenja u 21 veku…A to je pravi progres.”

Naizgled mali svet, lutkarska pozorišta sadrže puno velikih svetova.
XS
SM
MD
LG