Linkovi

Lukšić: Očekujem dobru saradnju sa Žugićem


Igor Lukšić, potpredsednik vlade i ministar finansija Crne Gore
Igor Lukšić, potpredsednik vlade i ministar finansija Crne Gore

Crnogorska delegacija je prethodnih dana učestvovala na jesenjem zasijedanju MMFa i Svjetske banke u Vašingtonu. Potpredsjednik vlade i ministar finansija Igor Lukšić u intervjuu za Glas Amerike govorio je o projekcijama ekonomskog rasta u Crnoj Gori kao i kandidatu predsjednika CG Filipa Vujanovića za guvernera Centralne banke.

Glas Amerike: Predsjednik Filip Vujanović je za guvernera Centralne banke Crne Gore predložio aktuelnog direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Radoja Žugića, koji bi na tu funkciju trebalo da bude izabran sjutra na sjednici Skupštine. Kako komentarišete prijedlog predsjednika Vujanovića, s obzirom na to da se u javnosti pominjala i neka druga imena?

Igor Lukšić: "Predsjednik Vujanović je ispunio svoju zakonsku obavezu i ja se nadam da će izbor biti izvršen ubrzo. Sa gospodinom Žugićem sam veoma dobro saradjivao dok je bio direktor fonda PiO, čiji je direktor i dalje formalno, i ne sumnjam da će ta saradnja biti uspješna i kada bude obavljao svoju novu dužnost. Ono što je važno je da nam predstoji dalji rad na implementaciji novih zakona koji su nedavno usvojeni, a MMF i Svjetska banka očekuju dalje napore novog menadžmenta u smislu konsolidacije bankarskog sektora, tako da mi se čini da što skoriji formalni izbor to bolje kako bi se odgovorno odnijeli prema obavezama koje slijede."

MMF za narednu godinu predvidja ekonomski rast Crne Gore od 4,5%
MMF za narednu godinu predvidja ekonomski rast Crne Gore od 4,5%

Glas Amerike: MMF je na kraju jesenjeg zasijedanja u Vašingtonu ocijenio da se oporavak globalne ekonomije nastavlja, ali da je krhak i neujednačen. Kakve su procjene za Crnu Goru na kraju ove i u narednoj godini?

Igor Lukšić: “U konkretnom slučaju ono što nas očekuje jeste narednog mjeseca posjeta šefa misije za Crnu Goru i razgovor na temu revidiranih projekcija koje slijede. Ono što je objavljeno nedavno ne odražava najaktuelnija dešavanja u ekonomiji Crne Gore, i ta prilika idućeg mjeseca biće korisna da se revidiraju podaci, što ukupno gledano može biti dodatni dobar signal.

Ono što je izvjesno je da ti podaci koji su objavljeni ne odgovaraju stvarnosti, ni ono što se odnosi na prošlu godinu, u medjuvremenu imamo zvanični podatak, ono što se dešava posebno u drugoj polovini ove godine je ohrabrujuće a što se tiče iduće godine MMF je zapravo optimističniji nego što smo mi, jer mi naše fiskalno prilagodjavanje baziramo na rastu od tri odsto, a MMF procenjuje da ćemo rasti oko 4.5% tako da je neophodno da iskoristimo posjetu koja sledi da usaglasimo podatke."

Glas Amerike: Crna Gora nije, poput okruženja, sklapala aranžmane sa Međunarodnim monetarnim fondom. Da li ste sa zvaničnicima MMF-a razgovarali o nekom drugom vidu podrške ili pomoći?

Igor Lukšić: "Ono što je važno reći jeste da su nam predstavnici i MMF-a i Svjetske banke čestitali na uspješnoj misiji evro obveznica, jer upravo ove dvije institucije preferiraju kada zemlja može sama izaći na tržište i skupiti novac. Dakle, mi nismo ni u jednom trenutku biti u situaciji nužde da moramo sklapati aranžman, jer MMF je institucija koja sklapa aranžmane sa zemljama koje ne mogu na drugi način doći do sredstava, i to je pozitivno za Crnu Goru.

Ono što se pojavilo kao moguća tema jeste jedna nova linija: takozvana “precautionary” kreditna linija – kreditna linija predostrožnosti - koja može da se kombinuje sa izlaskom na tržište, i ukoliko je zemlja u situaciji da takav aranžman sklopi to potencijalno može biti signal koji ohrabri tržište i utiče na dalje smanjivanje kamatnih stopa. U budućem periodu razgovaraćemo na tu temu, jer ni u MMF-u nisu sasvim načisto kako to treba da izgleda, tako da će novembarska misija biti prilika i za to."

XS
SM
MD
LG