Linkovi

Analiza daha pomaže u otkrivanju raka?


Žena testira dah u okrivu studije koja razvija novi način da se otkrije rak pluća.
Žena testira dah u okrivu studije koja razvija novi način da se otkrije rak pluća.

Svake godine od raka pluća umre oko milion i po ljudi. Međutim, tim istraživača sa Klivlendske klinike i Univerziteta Ilinois, radi na novom testu koji bi uspostavljanje dijagnoze i lečenje učinio mnogo bržim i jednostavnijim. Navodno, potreban je samo izdah.

Kada bi uspostavljanje dijagnoze raka pluća bilo tako jednostavno kao što je izdah? Uskoro bi možda i moglo da bude. Naučnici su napravili aparat koji analizira izdah osobe i ustanovljava tačan sastav organskih sastojaka u njemu.

„Svi imamo hemijske sastojke u našem izdahu i mi mislimo da su hemikalije u izdahu osoba koje imaju rak, nešto drugačije od onih koje ga nemaju“, objašnjava doktor Piter Mazon sa Klivlendske klinike.

On je predvodio studiju u kojoj je analiza izdaha korišćena kao sredstvo za dijagnozu raka pluća. Mazon i njegov tim istraživača testirali su izdahe 229 pacijenata sa Klivlendske klinike. Devedeset dvoje njih imalo je potvrđen rak pluća, dok su drugi imali povećan rizik od razvoja te vrste kancera, sa nepoznatim izraslinama u plućima.

„Ustanovili smo da bi mogli da imamo oko 80 do 85 odsto nivoa pouzdanosti pri otkrivanju raka pluća preko izdaha. Bili bi smo malo pouzdaniji ako tražimo određenu vrstu raka pluća, umesto raka pluća uopšte. Ustanovili smo da smo mogli da razlikujemo da li je nečiji rak pluća bio u poodmakloj ili početnoj fazi“.

Dr Mazon dodaje da test izdaha takođe otkriva način na koji se rak ponaša. Na primer, studija je pokazala da agresivne vrste raka imaju drugačiji bio sastav izdaha od kancera, koji ne napreduju tako brzo. Međutim, test mora da bude usavršen pre nego što počne da se koristi u široj upotrebi.

To je bio relativno sirov instrument sa dosta prostora za poboljšanje, zato se nadamo da će sledeća generacija tih senzora podići nivo pouzdanosti iznad 80 do 85 odsto, do nivoa na kojem će biti klinički upotrebljiv“.

Na tom nivou, test bi mogao da se koristi tokom redovnih lekarskih pregleda radi ranog otkrivanja. Bio bi lakši za izvođenje, manje invazivan i jeftiniji od trenutno dostupnih testova, biopsije i skeniranja.

Stručnjaci se takođe nadaju da bi test izdaha, uz snimak CT skenerom, mogao da pomogne lekarima da brzo ustanove da li je reč o malignim ili benignim tumorima, kako bi lečenje moglo da počne što pre.

XS
SM
MD
LG