Linkovi

Korist CT skenera u lečenju raka pluća


Korist CT skenera u lečenju raka pluća
Korist CT skenera u lečenju raka pluća

Novo proučavanje trenutnih i bivših pušača u SAD pokazalo je da rano snimanje CT skenerom smanjuje broj smrtnih slučajeva od raka pluća za 20 odsto. Rezultati su značajni, zato što je rak pluća agresivna bolest, koja često ne bude otkrivena, tako da je kada se postavi dijagnoza, procenat smrtnosti veoma visok. Evo detalja o studiji i uticaju koja bi ona mogla da ima na buduće načine snimanja pluća.

Anđela Tauro bila je podvrgnuta snimanju CT skenerom u bolnici Univerziteta Jejl i kancerozni tumor odstranjen je sa jednog od njenih plućnih krila.

Živa sam danas zato što sam snimljena CT skenerom umesto rendgenom“.

U periodu izmedju 2002. i 2004. godine, više od 53 hiljade sredovečnih pušača, koji su pušili paklu cigareta na dan tokom 30 godina ili više, učestvovalo je u takozvanom Nacionalnom testu snimanja pluća. Bivši pušači su takođe mogli da učestvuju, ukoliko su prestali da puše u poslednjih 15 godina. Jedna grupa bila je podvrgnuta snimanju pluća CT skenerom svake tri godine, dok su u drugoj, snimci obavljani rendgenom.

Istraživači su ustanovili da se na rendgenskim snimcima ne vide rani znakovi raka na plućima, dok je kompjuterizovana aksijalna tomografija, poznatija kao spiralni CT sken, pružilo je lekarima mnogo više detalja. Dr Kristina Berg iz Nacionalnog instituta za borbu protiv raka bila je direktor istraživanja.

Možete da zadržite dah tokom tog vremena i dobijete precizne snimke celih pluća i uočite veoma male abnormalnosti“.

Stopa preživljavanja kod raka pluća je veoma niska. Manje od 15 odsto onih kojima je ustanovljena bolest doživi više od pet narednih godina. Ali, doktorka Berg kaže da rano snimanje CT skenerom može značajno da poboljša šanse za preživljavanje.

Ako vam je uspostavljena dijagnoza prvog stadijuma bolesti, što je sada moguće malim dozama spiralnog CT skeniranja, vaša stopa preživljavanja može da bude 60 odsto za narednih pet godina. To i dalje nije 100 odsto, ali napredujemo“.

Rezultati studije pokazali su smanjenje od 20 odsto u broju smrtnih slučajeva zbog raka pluća među onima koji su snimani CT skenerom, u poređenju sa onima koji su snimani rendgenom. Međutim, postoje i negativne strane povezane sa upotrebom spiralnog CT skenera. Više od jedne petine snimaka rezultiralo je lažnim pozitivnim očitavanjima.

U Sjedinjenim Državama, troškovi snimanja CT skenerom nisu uvek pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Međutim, neke bolnice počinju da smanjuju cene CT skeniranja, kako bi ohrabrile pušače, kao što je Lesli Grising da se podvrgnu testu. Ona kaže da joj je drago da je to i učinila.

To će otkriti bilo šta, što bi moglo da potencijalno bude problem, a u suprotnom bi bilo nemoguće otkriti“.

Zbog toga što spiralni CT skeneri nisu široko dostupni u mnogim delovima sveta, doktorka Berg kaže da je najbolji način za sprečavanje raka pluća - jednostavan. Nemojte da pušite. Ili, ako ste već pušač - prekinite.

XS
SM
MD
LG