Linkovi

Pripreme za proslavu lunarne Nove godine


Prodavnica "Mali Sajgon" u Vestminsteru u Kaliforniji nudi ideje za poklone za lunarnu novu godinu.
Prodavnica "Mali Sajgon" u Vestminsteru u Kaliforniji nudi ideje za poklone za lunarnu novu godinu.

Dok se kineska dijaspora u SAD priprema za proslavu lunarne nove godine, jedan decenijama stari običaj u Los Anđelesu je odlazak na Azijsko-američku izložbu.

Mnogi Azijci širom svijeta pripremaju se da proslave lunarnu Novu godinu. Godina konja počinje poslednjeg dana januara. Amerikanci azijskog porijekla kažu da je proslava u Sjedinjenim Državama drugačija od one u Aziji. Jedan, decenijama star običaj u Los Anđelesu je odlazak na Azijsko-američki ekspo.

Od muzike, preko hrane, do brojnih azijskih učesnika – ovaj događaj mogao je da bude organizovan bilo gdje u Aziji. Azijsko-američki ekspo udaljen je međutim manje od 50 kilometara istočno od Los Anđelesa. Posjećuju ga desetine hiljada ljudi, uglavnom pripadnika kineske dijaspore, u okviru proslave lunarne Nove godine. Među njima su i Džindžer i Džulijen Tan iz Malezije.

“Naša Nova godina je zbog ovog mnogo bolja”, kaže Džulijen Tan.

“Dolazak ovdje mnogo više podsjeća na proslavu Nove godine, baš kao u Kini. Naravno, u Kini je bolje, ali je i dalje prisutna svečana atmosfera”, priča nam Lili He, koja potiče iz Kine.

Lili He prisjeća se proslave lunarne Nove godine u Kini, gdje bi svako nedeljama bio na odmoru. U Sjedinjenim Državama, nema razlike u odnosu na ostale dane.

“Ne radimo mnogo toga u Sjedinjenim Državama. Samo imamo zajednički obrok u maminoj kući. Ne radimo ništa posebno zato što moramo da idemo na posao”.

“U Sjedinjenim Državama proslavljamo zapadnu, a ne lunarnu Novu godinu”, kaže Aleks Hong, poreklom sa Tajvana.

Azijsko-američki ekspo pokušava to da promijeni, organizacijom ovog godišnjeg događaja oko lunarne Nove godine i pružanjem svečanije atmosfere kineskoj dijaspori, kaže jedan od direktora Gorden Kao.

“Nova godina je u inostranstvu stvarno veliki događaj, sa petardama, porodičnim okupljanjima i hranom na lokalnim pijacama. Ovdje, kineski imigranti, iako ih ima veliki broj, ne slave mnogo. Zato ovo organizujemo, kako bi sve objedinili”.

Azijsko-američki ekspo prvobitno je organizovan prije 33 godine kako bi se okupile lokalne radnje. Prerastao je međutim u događaj za potrošače, koji ovdje mogu da vide nove proizvode iz Kine i Tajvana.

“Sve ove proizvode vjerovatno nećete naći nigdje drugo u Sjedinjenim Državama”.

Mnogi ljudi dolaze ovdje kako bi se podsjetili na omiljene stvari iz domovine, poput lavljeg plesa ili smrdljivog tofua. Ili podijelili staru kulturnu tradiciju sa narednom generacijom u novom zemlji.
XS
SM
MD
LG