Linkovi

Aselborn za isključenje Mađarske iz EU


Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn
Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn

Ministar spoljnih poslova Luksemurga, Žan Aselborn je pozvao danas da se zbog načina kako tretira izbjeglice i ozbiljnog kršenja evropskih vrijednosti, Madjarska isključi iz Evropske unije. Uz potvrdu činjenice da mjere vlade madjarskog premijera Viktora Orbana nisu dobre, šefovi parlamentarnih grupa Evropskog parlamenta odgovaraju da mjerama ne treba kažnjavati madjarski narod, već pokušati naći zajednička rješenja migrantskog pitanja.

Madjarska bi trebala da bude suspendovana ili čak isključena iz EU, izjavio je danas šef luksemburške diplomatije u intervjuu njemačkom listu, navodeći da Orbanova vlada oštro krši osnovne evropske vrijednosti. Njen tretman izbjeglica, slobode medija i nezavisnosti sudstva po Aselbornu zaslužuje takav odgovor Unije.

Madjarska nije daleko od naredbe da se puca na izbjeglice" , upozorava ovaj diplomata a Evropa ne smije da toleriše takvo ponašanje, uvjeren da je isključenje Budimpešte iz Unije jedina mogućnost da se zaštiti evropsko jedinstvo i vrijednosti.

Od početka izbjegličke krize reakcije Orbanove vlade izazivaju kritike- podizanje žičanih ograda na granicama, nacionalističke izjave i pozivi na odbranu hrišćanstva, formiranje jedinica ,dobrovoljaca koji poput kriminalaca "love" one koji uspiju nekako preći žičane zapreke.

"Hoćemo li pustiti migrante u Uniju ili ih zaustaviti na našim granicama?", zapitao je Orban.

Podržavate li poziv ministra Aselborna, da li je došlo vrijeme da se Madjarska udalji iz evropskog društva, pitanje je za neke od lidera političkih grupa Evropskog parlamenta...

"Ne, zato što time kažnjavamo madjarske gradjane. Nemamo ništa protiv običnih gradjana ali imamo protiv stavova i pristupa Orbanove vlade. Protiv smo onih koji su otvorilia vrata nacionalizmu koji je nanio toliko štete u prošlosti, nacionalizmu koji je vodio u smrt, krv i rat. To nećemo dozvoliti", naveo je šef grupe socijaldemokrata Evropskog parlamenta, Đani Pitela.

"Gospodin Aselborn nastoji da bude provokativan sa svojim prijedlogom. Mislim da imamo ključni problem sa ponovnom uspostavom granica unutar Šengena i sa načinom na kojise Madjarska ponaša na svojim granicama sa Srbijom, bila sam tamo i vidjela to. Mislim da treba raditi, uključujući i g. Aselborna, na zajedničkoj odgovornosti i baviti se granicama u skladu sa vladavinom zakona. To neće riješiti sve probleme u vezi sa migrantskom krizom ali to je u uskoj vezi sa pitanjem slobode", navela je lider evropskih Zelenih u Evropskom parlamentu, Rebeka Harms.

"Ideja da se neka država članica isključi je nešto sa čime se ne slažem. Zato što govorimo o vladavini zakona, gdje pominjemo i slučaj Poljske. Zato ne zagovaram takvu diskusiju. Ne slažem se sa Viktorom Orbanom ali jedini način da riješimo probleme u EU je da ih rješavamo zajednički. Treba da radimo u pravcu jedinstva a ne podjela", smatra lider grupe narodnjačkih stranaka Evropskog parlamenta, Manfred Veber.

Medjutim, poziv luksemburškog ministra je znak da su se stavovi unutar Unije zaoštrili i neslaganje došlo do tačke od koje mnogi, poput Aselborna vjeruju da je jedini lijek nekima iz društva uručiti crveni karton. Kada se u petak na neformalnom summitu u Bratislavi okupe evropski lideri, razgovarajući o tome kako dalje u svjetlu Bregzita, neće moći da zaobidju alarmantno stanje unutar onih koji ostaju nakon što Velika Britanije krene vlastitim putem.

XS
SM
MD
LG