Linkovi

Lugar: Ideja ruske ekspanzije neodrživa


Bivši senator Ričard Lugar
Bivši senator Ričard Lugar

Bivši senator Ričard Lugar ističe da bi voleo da ruski zvaničnici učestvuju u proslavi 25-godišnjice pada Berlinskog zida.

Povodom proslave 25. godišnjice pada Berlinskog zida zamolili smo za izjavu bivšeg republikanskog senatora Ričarda Lugara, jedan od najboljih američkih poznavalaca prilika u Evropi i Rusiji. Evo, kako je Lugar prokomentarisao vest da proslavi verovatno neće prisustvovati nijedan visoki ruski zvaničnik:

Želeo bih da proslavi prisustvuju i ruski zvaničnici. Nadam se da će predsednik Vladimir Putin kao pre pet godina uputiti čestitke nemačkom narodu i zajedno sa njima obeležiti ovu svečanost. Saradnja između ruskog i nemačkog naroda traje dugi niz godina. Ta saradnja postojala je i tokom ovih teških meseci kroz koje prolazimo. Čini mi se da je ovo trenutak kada ljudi širom sveta treba da čestitaju i da slave život koji je danas moguć u Nemačkoj. Međutim u ovom trenutku mislim da predsednik Putin ide putem ekspanzije, koju nastoji da predstavi svom narodu kao neophodnu. Mislim da je to ideja koju neće moći tako lako da održi i koja protivreči duhu, koji Nemci ovih dana proslavljaju.“

XS
SM
MD
LG