Linkovi

Film "Love Hunter" u Njujorku


Scena iz filma "Love Hunter"
Scena iz filma "Love Hunter"

Rok mjuzikl o životu Milana Mumina, frontmena grupe Love Hunters stigao i u Sjedinjene Države...

U Njujorku je proteklog vikenda počeo da se prikazuje film "Love Hunter" reditelja Nemanje i Branislava Bala, koji će biti na repertoaru bioskopa Quad do 20. novembra. Neobična priča o životu muzičara Milana Mumina naišla je na odlične kritike publike i medija - kako u Srbiji tako i u Americi.

“Love Hunter – priče iz njujorškog taksija” je naizgled film koji se bavi dobro poznatom temom – teškim životom imigranta u potrazi za svojim snom. Ali film reditelja i scenarista, braće Bala na jedinstven način obrađuje tu temu besprekorno spajajući stvarnost i fikciju.

“Nije nam bilo toliko ni bitno da li je to igrani ili dokumentarni film, nego jednostavno da pričamo o tim nekim stvarima što smo hteli u filmu i određenim emocijama, koje su jako izražene kroz Milanovu muziku. Film je nekad dokumentarni, nekad igrani, nekad i mjuzikl”, objašnjava Nemanja Bala, reditelj.

Ovaj rok mjuzikl prati priču muzičara Milana Mumina, frontmena novosadskog benda Love Hunters. Mumin se po završetku poslednjeg albuma “Live in Bistro” preselio u Njujork gde je vozeći taksi sakupljao novac za ostvarenje svog sna – snimanje albuma u Americi.

Izuzetno uspešno glumeći sebe, Mumin je postavio novi standard za tumačenje glavne uloge.

"Pošto sam vrlo sklon improvizaciji i volim taj neformalan pristup svemu, ja sam se trudio da se držim scenarija što je više moguće. Ja kontam da sam ostalim, profesionalnim, glumcima zadavao i problem povremeno, pošto su oni naučeni da dobiju određeni 'feedback' od drugog glumca. Tako da mislim da je teži zadatak bio njima, nego meni", rekao je Mumin.

Posle prikazivanja u Srbiji i Evropi, i osvojenih nagrada, “Love Hunter” je u četvrtak najavljen u konzulatu Srbije u Njujorku, a u petak premijerno prikazan u bioskopu Quad pred prepunom salom. Domaća publika je pozitivno reagovala na suptilan humor i teme bliske njima, dok su strani gledaoci podjednako uživali u upoznavanju jedne podkulture sa kojom žive, ali sa kojom retko dolaze u bliski kontakt.

Mediji su takođe naklonjeni filmu, što će, prema rečima producentkinje filma, Biljane Ilić otvoriti mogućnosti za dalju distribuciju u Sjedinjenim Državama.

"U razgovorima smo da se film prikazuje u Čikagu i Los Anđelesu za sada, znači krećemo sa većim gradovima. Veoma značajna stvar je da smo na današnji dan dobili fantastičnu kritiku Njujork tajmsa i baš su nam dunuli vetar u leđa jer ljudi ovde u Njujorku, odnosno u Americi veoma poštuju Njujork tajms i to je najveća stvar koja može da se desi nekome u smislu podrške za film”, rekla je Ilić.

Kao što naslov filma sugeriše, Muminova priča ima i često komplikovane, ljubavne elemente. Ovaj ljubavni trougao pored njega čine Lela, koju tumači glumica Jelena Stupljanin i Kim u tumačenju američke glumice Elenor Hačins.

Kroz objektiv snimatelja Bogdana Apetrija život izgleda realistično. Likovi su složeni, situacije nepredvidive, neke radnje su previše obične, a kako kažu reditelji, životne odluke su retko potpuno zadovoljavajuće.

"Koliko god da na površini neko izgleda da je možda zabavan i da uživa u životu, svako ima neke probleme, neko veće neko manje, ali u jednom trenutku svako od nas se suočava sa nekim važnim životnim odlukama. To je neka poenta. Da se publika kad izađe možda i prepozna u nekim situacijama sličnim onima u kojima je Milan bio i da se zapita malo o svom životu”, kaže Branislav Bala, reditelj, dok Nemanja Bala zaključuje, “za mene je to priča o čoveku koji ne odustaje od svog sna.”

XS
SM
MD
LG