Linkovi

Industrija morske hrane trpi posledice izlivanja nafte


Industrija morske hrane trpi posledice izlivanja nafte
Industrija morske hrane trpi posledice izlivanja nafte

Dok kompanija Britiš Petrolium i dalje nastoji da ograniči curenje nafte iz bušotine u Meksičkom zalivu, američki funkcioneri su zabranili ribarenje iz reke Misisipi istočno od Alabame na Floridi.

Industrija morskih plodova u Luizijani beleži milione dolara gubitka. Medjutim, neki u toj industriji upozoravaju da mada će ova zatvaranja naneti materijalnu štetu, ona neće biti katastrofalna:

Sal Sanseri je suvlasnik kompanije za prodaju ostriga P&J u istorijskom Francuskom kvartu Nju Orleansa.134 godine ta kompanija snabdeva svežim ostrigama restorane u Nju Orleansu i širom Amerike.

Prodajemo oko 30 – 35 hiljada ostriga dnevno“, kaže Sanseri.

P&J je deo industrije morskih plodova u Luizijani u vrednosti od 2,4 milijarde dolara godišnje, najveće u Sjedinjenim Državama. Pedest posto proizvodnje ostriga u tom delu je sada zatvoreno, ali su cene za sada postojane.

Već je opala proizvodnja. Zbog istočne, najproduktivnije strane reke, jednog od najproduktivnijih ušća za ostrige na celom svetu. Preduzimamo mere predostrožnosti i zatvaramo te operacije. Sve što imamo je sada na zapadnoj strani“, objašnjava Sanseri.

Predstavnici industrije garantuju potrošačima da se strogo kontroliše kvalitet i poreklo morskih plodova
Predstavnici industrije garantuju potrošačima da se strogo kontroliše kvalitet i poreklo morskih plodova

Piter Grasia je podpredsednik Odbora za marketing morskih plodova Luizijane. On je takodje komercijalni skupljač kraba i ribar. Kaže da će, ako se zatvaranje istočne strane Misisipija nastavi, biznis sa morskim plodovima u Luizijani preživeti, jer 70 posto ribe i školjki dolazi sa desne strane reke.

Ovo sve tržištu pruža lažni utisak, upozorenja, upozorenja, upozorenja, te ljudi kupuju više no što obično uzimaju. To je slučaj čak i na pijacama“, kaže Grasia.

Riblji restoran Burbon haus u Francuskom kvartu specijalizovan je za lokalne morske plodove. Partner Stiv Petus kaže da nije imao problema da dobije svežu morsku hranu od snabdevača. On se brine da javnost zna da je morska hrana koju služi sveža i bezbedna.

Petus naglasava da industrija u detalje dokumentuje gde su morski plodovi ulovljeni.

Svakih 23 kilograma ostriga koje on prima ima oznaku kojom se obeležava oblast odakle potiču. Restoran Burbon haus obeležava na tabli za mušterije odakle su ostrige.

„Nisam zabrinut za kvalitet. Jer ne računam samo na regulatorne agencije da odrede kvalitet vode u kojoj ovi proizvodi rastu. Računam na reputaciju naših snabdevača koji su u biznisu duže no što sam ja živ. Sa njima saradjujemo“

Britiš Petrolium planira da pokrije izvor nafte eksperimentalnom kapsulom, a industrija morskih proizvoda to budno prati i nada se uspehu.

XS
SM
MD
LG