Linkovi

Počelo suđenje Lorenu Gbagbou


Bivši predsednik Obale Slonovače Loren Gbagbo na početku suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu
Bivši predsednik Obale Slonovače Loren Gbagbo na početku suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu

Bivši predsednik Obale Slonovače Loren Gbagbo izjasnio se da nije kriv na početku suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Gbagbo, prvi bivši šef države kojem se sudi u Hagu, optužen je za zločine protiv čovečnosti, uključujući silovanja i ubistva, zbog uloge u sukobima 2010. i 2011. godine, koji su izbili posle predsedničkih izbora, a u kojima je stradalo 3.000 ljudi.

Tužioci navode da su sedamdesetogodišnji Gbagbo i drugi optuđeni, bivši omladinski vođa Čarls Ble Gud, planirali i naredili žestoke napade na pristalice Alasana Uatare, koji je proglašen pobednkom drugog kruga predsedničkih izbora.

Krvavi sukob okončan je u aprilu 2011. godine, pošto je Francuska poslala snage da uspostave red u bivšoj koloniji i uhapsila Gbagba, koji se tokom rata krio u predsedničkoj rezidenciji.

Stotine demonstranata okupile su se ispred Međunarodnog krivičnog suda u znak podrške bivšem predsedniku Obale Slonovače, optužujući Francusku da je orkestirala njegovo zbacivanje s vlasti i izručenje Hagu.

Predsedavajući sudija Kuno Tarfuser rekao je da neće dozvoliti da se suđenje ispolitizuje na bilo koji način. Međunarodni sud izdao je i nalog za hapšenje Gbagbove supruge Simon, koja je takođe optužena za zločine protiv čovečnosti. Ona je prošle godine u Obali Slonovače osuđena na 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG