Linkovi

Lepota posle hemoterapije


Jedna od učesnika program "Izgledaj dobro, osećaj se bolje".
Jedna od učesnika program "Izgledaj dobro, osećaj se bolje".

Milioni žena koje su podvrgnute hemoterapiji širom sveta suočavaju se sa surovom realnošću gubitka kose, telesne težine i oštećenja kože.

Mnogi pacijenti koji boluju od raka, koji su podvrgnuti hemoterapiji, ne samo što moraju da se bore sa bolešću već i sa sporednim efektima samog tretmana. Istraživanje je pokazalo da gubitak kose i oštećenje kože često mogu negativno da utiču na samopouzdanje pacijenata i njihovu rešenost da se bore sa bolešću. Program pod nazivom „Izgledaj dobro, osećaj se bolje“, to menja, ne uz pomoć lekova i igala, već sa malo šminke.

„Izgubila sam deo saznanja o tome ko sam. Mogla bih da prođem pored ogledala i da ne prepoznam samu sebe“, priča pacijentkinja Keti Dejveli.

Kada je počela sa hemoterapijom za rak dojke, znala je da će njeno telo da se promeni. Ono što nije očekivala je koliko je to uticalo na njeno emocionalno stanje. Milioni žena koje su podvrgnute hemoterapiji širom sveta suočavaju se sa surovom realnošću gubitka kose, telesne težine i oštećenja kože.

Ali mnoge se okreću programu pod nazivom „Izgledaj dobro, osećaj se bolje“ koji podučava žene jednostavnim tehnikama ulepšavanja tako da one, ne samo što ponovo mogu da izgledaju bolje fizički, već takođe mogu da se osete emocionalno snažnijim.

Program, koji je napravio Savet za proizvode za ličnu upotrebu, uz podršku Američkog udruženja za borbu protiv raka pruža besplatne časove ulepšavanja širom Sjedinjenih Država još od 1989. godine. U njemu, šminkeri i frizeri podučavaju pacijentkinje koje su preživele rak kako da se šminkaju i pokrivaju svoju glavu bez kose na dopadljiv način. Učesnice dobijaju besplatne komplete poznatih kozmetičkih proizvoda. Zapravo, kaže Luen Rork, onima koji nadgledaju program, industrija kozmetike zaista pruža podršku.

„Oni pružaju sve što je potrebno za program, u Sjedinjenim Državama i ostale 24 zemlje. Kompleti koji se koriste u radionicama su svi donirani. U Sjedinjenim Državama to iznosi negde između 7 i 10 miliona dolara vrednosti proizvoda koji se doniraju svake godine.“

Istraživanje u okviru programa pokazuje da su mnoge žene nezadovoljne svojom pojavom nakon što se suoče sa vidljivim sporednim efektima tretmana za rak. Nakon časova ulepšavanja, većini žena počinje da se dopada ono što vide u ogledalu. Ali neke od njih kažu da to nije jedini razlog zbog kojeg dolaze na časove.

„Zaista je lepo. Ne samo što upoznajete ljude, žene koje prolaze isto što i vi prolazite, stvarate prijateljstva, već i veštine koje naučite imaju neprocenjivu vrednost. To vam vraća nešto od onoga što ste izgubili“, kaže Keti Dejveli.

A, ponekada radionice pomažu ne samo studentima već i nastavnicima, kao što je šminkerka Džodi Heker.

„Izgubila sam majku zbog raka i izgubila sam tetku od iste bolesti u razmaku od samo 9 meseci. Jedna od prijateljica moje tetke radi ovde u Vins Lombardi centru za rak i rekla mi je da bi ako se uključim u taj program to moglo da pomogne i meni. I kada sam bodrila pacijentkinje - nisam više mislila na svoj problem“, priča Džodi.

Program se sprovodi u 25 zemalja. Do sada je pomogao više od 1,2 miliona žena da izgledaju dobro i da se osećaju bolje.
XS
SM
MD
LG