Linkovi

London - centar sistema poreskih oaza


Demonstranti u Londonu traže ostavku premijera Kamerona, 9. aprila 2016.
Demonstranti u Londonu traže ostavku premijera Kamerona, 9. aprila 2016.

Procurela dokumenta iz Paname otkrila su ne samo da je i lično premijer Dejvid Kameron profitirao na ofšor kompaniji svog oca, već su pokazala i razmere novca skrivenog na of-šor računima.

Posle višednevnih spekulacija u medijima, britanski premijer Dejvid Kameron priznao je da su on i njegova supruga Samanta sticali profit od deonica u jednoj of-šor kompaniji.

“Samanta i ja imamo zajednički račun i bili smo vlasnici pet hiljada deonica u investicionom fundu Blermor, koje smo prodali u januaru 2011. One su bile vredne oko 30.000 funti”, izjavio je Kameron.

Britanski premijer dospeo je u neprijatnu situaciju, ali je sada pažnja javnosti usmerena na širu britansku ulogu u sistemu poreskih oaza.

Više od polovine ofšor kompanija pomenutih u dokumentima procurelim iz panamske advokatske firme Mosak-Fonseka registrovano je na britanskim teritorijama – 110.000 njih samo na britanskim Devičanskim ostrvima.

“Pozivamo da se otvore javni registri koji će pokazivati i otkrivati ko su pravi vlasnici svih kompanija, koje imaju baze u svim britanskim poreskim oazama”, navodi Rejčel Ovens iz organizacije Globalni svedok.

Ofšor kompanije omogućavaju bogatima da sakriju nelegalno stečen novac ili izbegnu plaćanje poreza. Time se izvlači preko potrebni novac iz javnog budžeta, ističe Ovens.

“Jedna od naših ključnih istraga pokazala je da je u pet tajnih ugovora sklopljenih u Demokratskoj republici Kongo, izgubljena 1,4 milijarde dolara kroz ofšor kompanije. To je dvostruko veći iznos od ukupnog budžeta za zdravstvo i obrazovanje u Kongu”.

I sam London je razotkriven kao ključna oaza za globalne bogataše da pohrane svoj novac – posebno kroz nekretnine.

Svakog meseca, aktivista protiv korupcije Roman Borisovič vodi posetioce na takozvani “obilazak kleptokratije” u britanskoj prestonici.– gde im pokazuje multimilionske kuće, čiji su vlasnici, između ostalih, ruski oligarsi i arapski naftni milijarderi.

U intervjuu preko Skajpa, izjavio je za Glas Amerike da je London ključna lokacija u tom sistemu.

“Tu imate sve moguće vrste pomagača – bankare, pravnike, računovođe, stručnjake za marketing, agente za nekretnine… sve što vam treba. Ceo sistem za pranje novca funkcioniše savršeno i u njemu učestvuju hiljade i hiljade ljudi”.

London će u maju biti domaćin svetskim liderima na anti-korupcijskom samitu. Mnogi aktivisti kažu da bi Britanija trebalo da krene od sopstvenog dvorišta.

XS
SM
MD
LG