Linkovi

Novo nasilje u Londonu


Policajci hapse učesnike nereda u isočnom delu Londona
Policajci hapse učesnike nereda u isočnom delu Londona

Grupe mladića su i danas napadale policiju i provaljivale u prodavnice u severnim delovima Londona, tokom najvećih nereda u nekoliko proteklih godina.

Mediji izveštavaju da je najnovije nasilje izbilo kada je policija počela da pretresa i hapsi nasilnike. Britanske vlasti su saopštile da je najmanje 215 ljudi uhapšeno i da je 35 policajaca ranjeno, među kojima su i trojica na koje je naleteo automobil prilikom pokušaja hapšenja na severoistoku Londona.

Zamenik britanskog premijera Nik Kleg, rekao je da su nasilje i pljačka "nepotrebni", "oportunistički" i "potpuno neprihvatljivi". Ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej je osudila nerede kao "puki kriminal".

Nasilje je izbilo u subotu uveče, pošto je policija pod nerazjašnjenim okolnostima u četvrtak ubila Marka Dugana, 29-ogodišnjeg stanovnika siromašne londonske četvrti Totenhem. Stanovnici Totenhema su u subotu organizovali miran protest tražeći pravdu za Dugana. Međutim, skup se uveče pretvorio u nasilje u kojem su demonstranti zasipali policiju kamenicama, razbijali izloge prodavnica i palili automobile. Izgorelo je i nekoliko kuća i londonski autobus "dabl deker".

Policija kaže da se nasilje protekle noći i rano jutros proširilo u još neke delove grada. Pojedini stanovnici kažu da je nerede podstaklo i nezadovoljstvo zbog sumorne ekonomske situacije na severu Londona, pre svega visoke nezaposlenosti i smanjenja javnih usluga.

XS
SM
MD
LG