Linkovi

Vučić: Sistem kvota neizvodljiv


Srpski premijer Aleksandar Vučić na donatorskoj konferenciji u Londonu
Srpski premijer Aleksandar Vučić na donatorskoj konferenciji u Londonu

Srpski premijer je na donatorskoj konferenciji u Londonu rekao da problem izbeglica nije moguće rešiti samo novcem, već i akcije na terenu moraju da budu znatno jače

Situacija u prihvatu izbeglica je veoma komplikovana, izjavio je danas na donatorskoj konferenciji u Londonu premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da se nada da stvari neće izmaći kontroli.

Učestvujući u rade donatorske konferencije za Siriju u Londonu, Vučić je izjavio da smatra da je sistem kvota za izbeglice u ovom trenutku neizvodljiv, a po negovom mišljenju problem nije moguće rešiti samo novcem, već će i akcije na terenu morati da budu znatno jače, ocenio je Vučić:

"Ja sam govorio pred Angelom Merkel pre šest meseci, da je Srbija spremna da bude deo sistema kvota. Ali nema ništa od sistema kvota. A mi ne možemo da primimo 100.000 ili 200.000 izbelica, jer Srbija i njena ekonomija to ne može da izdrži. Ne možemo to da izdržimo i nećemo da budemo parking za bilo koga drugog, da bi neko drugi zaštitio svoje nacionalne interese."

Na konferenciji u Londonu, Evropska unija i njene članice su obećale da će ove godine sa više od tri milijarde evra pomoći ljudima ugroženim ratom u Siriji, sirijskim izbeglicama i zemljama koje su ih primile. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je ocenila da samo političko rešenje može okončati patnje Sirijaca:

"Evropska Unija, kao najveći donator za Siriju, i kao vodeći poli-tički i diplomatski igrač u regionu, ima osećaj hitnosti za ovu situaciju. Dozvolite mi da kažem da očekujemo taj osećaj hitnosti dele svi u regionu i u međunarodnoj zajednici."

Prema procenama UN i zemalja regiona Bliskog istoka samo u ovoj godini biće potrebna pomoć od devet milijardi dolara za rešavanje problema izbeglica. Velika Britanija je obećala da će do 2020. godine obezbediti pomoć od 1,75 milijardi dolara, dok je Vašington najavio novih 900 miliona dolara, čime će ukupna pomoć SAD u proteklih pet godina dostići 5,1 milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG