Linkovi

Lokalni izbori u Srebrenici: Slavlje, tenzije i registarske tablice iz Srbije


Glasač se potpisuje na biračkom spisku prilikom identifikacije pre glasanja na lokalnim izborima u BiH (AP Photo/Amel Emric)
Glasač se potpisuje na biračkom spisku prilikom identifikacije pre glasanja na lokalnim izborima u BiH (AP Photo/Amel Emric)

Prvi preliminarni rezultati sedmih po redu lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini potvrdili su da je Mladen Grujičić nezavisni kandidat sa podrškom svih srpskih stranaka dobio 51 odsto glasova u Srebrenici, dok je aktuelni gradonačelnik Ćamil Duraković dobio 48,2 odsto glasova, javljaju mediji u regionu.

"Priznajem da je iznenađenje da je srpski kandidat u vođstvu, ali koliko znam očekuje se još 1600 glasačkih listića koji treba da stignu poštom, a potvrđeno je da upravo ti glasovi zbog tesne razlike mogu da prevagnu, tako da je za sada rano da govorimo o bilo kakvoj pobedi," kaže za Glas Amerike Vlade Radulović, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije.

Ukoliko se taj rezultat potvrdi, to će biti prvi put posle rata na teritoriji BiH da srpski kandidat stane na čelo grada koji za sve muslimane u BiH ima simbolički značaj.

Posle prvih preliminarnih rezultata situacija u Srebrenici je noćas bila napeta. Na centralnom trgu u Srebrenici stajala je grupa Bošnjaka, pristalica aktuelnog gradonačelnika Ćamila Durakovića, dok su u obližnjem kafiću pristalice njegovog protivkandidata Mladena Grujičića proslavljale pobedu.

"Ne verujem u eskalaciju nekih događaja u Srebrenici. Međutim, za sukob, pogotovu kada su prisutne zategnutosti i kada su stvari takve kakve jesu, dovoljna je samo jedna ili dve osobe, a to mogu biti naše propatriotkse srpske pristalice, a mogu biti i radikalni islamisti. Ja ne očekujem neke sukobe, samo tenzije. Mislim da onog trenutka kada se budu znali rezultati i jedna i druga strana će se pomiriti sa tim," kaže Radulović.

Između dve grupe glasača bio je kordon policije, koji je, prema video snimku, bio opremljen za razbijanje demonstracija, javila je regionalna N1 televizija.

Pojedini mediji su izvestili o neregularnostima i incidentima na glasačkim mestima, a bilo je pojačano prisustvo vozila sa registarskim tablicama Srbije.

"Imate i izveštaje sa terena da je bilo puno automobila sprskih tablica juče tokom glasanja u Bosni, ali i Muamer Zukorlić je juče glasao u Srebrenici, a njegov auto ima registarske tablice Novog Pazara," objašnjava Radulović.

XS
SM
MD
LG