Linkovi

Lokalni izbori u Hrvatskoj: HDZ pobednik u 12 gradova, SDP u pet


Andrej Plenković, premijer Hrvatske i lider HDZ-a
Andrej Plenković, premijer Hrvatske i lider HDZ-a

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica osvojila je na lokalnim izborima održanim u nedelju većinu u 12 velikih gradova, Socijaldemokratska partija u pet, dok će Istarski demokratskih savez i Stranka rada i solidarnosti većinu imati u po jednom gradskom veću, kao i dve nezavisne liste, pokazuju neslužbeni rezultati Državnog izbornog povereništva. No, ostaje nejasno da li će ovi lokalni izbori značiti i skori kraj Vlade Andreja Plenkovića i da li su pred Hrvatskom još jedni vanredni parlamentarni izbori.

U državi vladajuća HDZ katastrofalno je prošla u Zagrebu sa manje od šest odsto osvojenih glasova, ali dobro u Splitu, gde u drugi krug idu bivši gradonačelnik Željko Kerum (HGS,PG-NG) sa osvojenih 30 odsto i HDZ-ov Andro Krstulović Opara, koji je dobio 26 odsto. Uz taj najveći grad u Dalmaciji, najjača hrvatska stranka imaće većinu i u gradskim većima Krapine, Virovitice, Vukovara, Požege, Bjelovara, Karlovca, Gospića, Zadra, Šibenika i Dubrovnika, dok je SDP najviše zastupnika osvojila u gradskim većima Rijeke, Osijeka, Čakovca, Koprivnice i Siska.

IDS ima većinu u Gradskom veću Pule, a Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Nezavisna lista Mirka Duspare, dosadašnjeg gradonačelnika, osvojila je najviše glasova u Gradskom veću Slavonskog Broda, a lista Ivana Čehoka, nekadašnjeg gradonačelnika, u gradskom veću Varaždina, prenosi Hina.

Plenković gubitnik, ali parlamentarni izbori neizvesni

Analitičari i mediji u Hrvatskoj ne daju direktan odgovor na pitanje ko je pobednik na lokalnim izborima koji su u nedelju održani u Hrvatskoj, no preovlađuju ocene da je premijer i lider HDZ-a Andreja Plenković - gubitnik, iako se sam Plenković nakon izbora trudio da ostavi utisak da je zadovoljan rezultatima.

Uprkos tome što ga smatraju za gubitnika i uprkos činjenici da Plenkovićeva Vlada vunkcioniše bez parlamentarne većine, analitičari procenjuju da je malo verovatno da će u zemlji biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

HDZ je doživela debakl u prestonici Zagrebu, no ostvarila dobar rezultat u drugom hrvatskom gradu po veličini, Splitu. Da nije bilo toga, Plenković bi verovatno već početkom ove nedelje podneo ostavku i bili bi raspisani parlamentarni izbori, pošto je HDZ ostvarila loš rezultat i u svim većim hrvatskim gradovima, osim u Splitu.

Analitičari smatraju da je loš rezultat HDZ-a posledica toga što je Plenković, poput svog prethodnika Karamarka prošle godine, praktično raspustio vladu, te da je glavni krivac za raspad koalicije sa Mostom.

Uz to, procenjuje se da je Plenković nepovratno izgubio poverenje desnog krila HDZ-a, koje nije ni glasalo za kandidata te stranke u Zagrebu.

Bivši HDZ-ovac, desni jastreb Zlatko Hasanbegović koji je isključen iz te stranke u izbornoj noći, najavio je osnivanje nove stranke, koja je prirodno orijentisana prema HDZ-ovom biračkom telu.

Mediji ocenjuju da Hasanbegović ima snažnu podršku među članovima i da ako Plenković ne uspe da rekonstriše vladu, ostaje samo pitanje kada će, a ne i da li, doživeti sudbinu svog prethodnika Tomislava Karamarka.

Iako je nakon saopštanja rezultata prvog kruga, Plenković izrazio izuzetno zadovoljstvo i protumačio ih kao potvrdu odgovorne politike koju ta stranka, Jutarnji list ipak primećuje da je u centrali stranke u tom trenutku bio vrlo mali broj članova.

Analitičar Davor Đenero, međutim, veruje da uprkos svemu Plenković neće ići na prevremene parlamentarne izbore. U celoj priči oko lokalnih izbora, prema njegovim rečima, nema pobednika niti gubitnika.

Kada je o lokalnim izborima reč nikakav poseban trag nije ostavio SDP koji vodi Davor Bernardić, a kojemu se fotelja u stranci klima.

Sa druge strane, politički analitičar Ivan Rimac poručuje da rezultati ovih izbora premijeru Andreju Plenkoviću poručuju da raspiše nove vanredne parlamentarne izbore.

Rimac kaže da je izvesno da bi na državnom nivou HDZ dobio većinu i istovremeno bi se mogao rešiti "neposlušnika", kao i da je moguće da nastavi sa dosadašnjim sistemom okupljanja i održavanja većine u Saboru.

Ipak, Rimac smatra da rezultati prvog kruga lokalnih izbora Plenkovića pozivavju da raspiše nove vanredne parlamentarne izbore. "Mislim da premijer sada ima veće šanse, ima sa čime da 'maše' u Saboru, HDZ je osvojio 13 županija i većinu teritorija u Hrvatskoj i time dobio veću političku snagu. Iza sebe ima političku organizaciju i moć", rekao je Rimac za portal Index.hr.

Dodao je da Plenkovićevu pregovaračku poziciju ojačava i to što ga podržavaju osobe koje ne bi na sledećim izborima mogle ostati bez mandata u Saboru.

"Manjinski zastupnici su se u ovoj situaciji pokazali kao posebno stabilna politička podrška", dodao je. Navodi i da Hrvatsku očeku zanimljive dve sedmice drugog kruga u kojima bi se mogli promeniti odnosi naviše nivoa, a mogle bi se, kaže, pojaviti i neke vrlo zanimljive kombinacije, prenosi Tanjug.

XS
SM
MD
LG