Linkovi

Litvanija jača borbenu gotovost na granici sa Belorusijom


Automobili stoje u redu na graničnom prelazu između Litvanije i Belorusije, Sledeće nedelje Litvanija će zatvoriti dva od svojih šest graničnih prelaza sa Belorusijom. 13. avgust, 2023. (Foto: AFP /PETRAS MALUKAS)
Automobili stoje u redu na graničnom prelazu između Litvanije i Belorusije, Sledeće nedelje Litvanija će zatvoriti dva od svojih šest graničnih prelaza sa Belorusijom. 13. avgust, 2023. (Foto: AFP /PETRAS MALUKAS)

Litvanija – članica NATO-a sa skoro 3 miliona stanovnika – pojačava bezbednost na granici zbog prisustva plaćenika Vagner grupe u susednoj Belorusiji. Ekipa Glasa Amerike nedavno je obišla granicu između Litvanije i Belorusije.

Od ruske invazije na Ukrajinu, NATO susedi Belorusije – Poljska, Litvanija i Letonija – jačaju bezbednosne mere na granici.

Ruslanas, koji nije otkrio svoje prezime iz bezbednosnih razloga, je oficir litvanske granične jedinice i služio je u Iraku i Avganistanu. Sprema se za patroliranje. Iako je dobro opremljen da čuva ovu granicu NATO-a, posao mu je težak.

“To nije lak posao. To nije za svakoga. Nije lak ni fizički ni mentalno. Prilično je teško", kaže on za Glas Amerike.

U poslednje dve godine, Ruslans i njegove kolege su odgovarali na provokacije iz Belorusije, kao što je odluka Minska da pošalje ilegalne imigrante u Litvaniju:

“Videli smo kako ih guraju, a i imigranti, pričali su nam iste priče. Nisu im dozvolili da se vrate."

Nakon što su plaćenici iz Vagner grupe stigli u Belorusiju, Litvanija je dodatno pojačala svoje vojno prisustvo na toj granici.

Ograda, opremljena nadzornim kamerama i sistemom za noćnu detekciju kretanja, podignuta je pre samo dve godine. Vlasti planiraju reagovanje na pretnje kao što su infiltriranje neprijateljskih migranata, prekogranične pucnjave ili ponavljanje nedavnih događaja kada su beloruski helikopteri povredili vazdušni prostor Poljske.

Rustamas Ljubajevas, komandant litvanske državne granične službe, izneo je svoju procenu situacije.

“Verovatno bih rekao da je situacija stabilna, ali vrlo napeta, jer vidimo da Belorusija aktivno učestvuje u agresiji protiv Ukrajine. Bezbednosna situacija u našem regionu je takođe veoma napeta zbog prisustva pripadnika Vagner grupe u Belorusiji", ističe Ljubajevas.

On je izjavio za Glas Amerike da je rat u Ukrajini uticao na pristup njegove zemlje nacionalnoj bezbednosti:

“Definitivno se promenilo, drastično. Promenjena je percepcija bezbednosne situacije u javnosti i u policiji. Iz naše perspektive, govoreći o graničnoj straži, počeli smo da obraćamo mnogo više pažnje na pitanja nacionalne bezbednosti. Državna granična služba je postala deo nacionalnih snaga odbrane u slučaju vojnog sukoba, u slučaju agresije."

Ljubajevas je objasnio da Litvanija i druge članice NATO-a koje se graniče sa Belorusijom i Rusijom blisko sarađuju u slučaju daljih provokacija. Vlasti pažljivo prate takozvanu Suvalki prevlaku – komad zemlje koji se proteže 100 kilometara duž poljsko-litvanske granice između ruske Kalinjingradske enklave i Belorusije.

Poljska i tri baltičke države stavljaju svoje vojne i granične službe u stanje visoke pripravnosti. U narednim danima Litvanija planira da zatvori dva granična prelaza sa Belorusijom. Šef litvanske granične službe kaže da ne misli da je Belorusija, u saradnji sa Kremljom, spremna da započne rat sa NATO-om u budućnosti. Međutim, Litvanci veruju da moraju biti spremni da se suoče sa bilo kakvim provokacijama.

XS
SM
MD
LG