Linkovi

Ukrajina: Policija pretukla bivšeg ministra

  • Glas Amerike

Jurij Lučenko posle susreta sa pripadnicima specijalne policije

Jurij Lučenko posle susreta sa pripadnicima specijalne policije

Lider opozicije Jurij Lučenko, koji je bio ministar unutrašnjih poslova nalazi se na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Kijevu...

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, sad lider opozicije Jurlij Lučenko nalazi se u bolnici, na odeljenju intenzivne nege, pošto je pretučen u sukobu koji je kasno sinoć izbio između demonstranata koji se zalažu za približavanje Evropskoj uniji i policiji, koja ih je tukla palicama.

Povod za nemire bila je odluka suda u Kijevu da osudi trojicu muškaraca na šest godina zatvora zbog toga što su 2011. planirali da raznesu statuu osnivača Sovjetskog Saveza Vladimira Iljuča Lenjina.

Lokalni mediji u Ukrajini emitovali su snimke teško pretučenih demonstranata, među kojima se nalazio i Lučenko, koji je navodno dobio udarce u glavu.

Antivladini demonstranti izlaze na ulice Kijeva i drugih ukrajinskih gradova još od novembra, kada je predsednik Viktor Janukovič iznenada promenio stav i odbio da potpiše trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, odlučujući se umesto toga za jačanje veza sa Rusijom.

Od tada, Moskva je obećala da otkupi 15 milijardi dolara ukrajinskog duga i smanji cene svog gasa, kako bi ojačala posustalu ukrajinsku ekonomiju.

Demonstranti traže da vlada ispuni obećanje i potpiše sporazum sa EU.
XS
SM
MD
LG