Linkovi

Rajan: Potrebni odgovori na pitanja o vezama Tramp-Rusija


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp sa svojim najbližim saradnicima u Beloj kući, 28. januara 2017.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp sa svojim najbližim saradnicima u Beloj kući, 28. januara 2017.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan rekao je da su potrebni “odgovori” na izveštaje o nedopuštenim kontaktima zvaničnika izbornog štaba predsednika Donalda Trampa i Rusije tokom predsedničke kampanje.

“Moramo da dobijemo odgovore i osiguramo da se nije dogodilo ništa što nije trebalo da se dogodi”, rekao je Rajan u intervjuu televiziji NBC.

U Kongresu su u toku tri istrage mogućih veza Trampa i Rusije. Rajan nije naveo da li bi trebalo imenovati specijalnog tužioca za taj slučaj, ali je naglasio da je neophodna dvostranačka istraga da se ne bi dovodili u sumnju prikupljeni obaveštajni podaci.

Demokrate traže da se imenuje specijalni tužilac ili kongresni odbor za dalju istragu optužbi o ruskom mešanju u prošlogodišnje predsedničke izbore. Međutim predsedavajući Odbora za obaveštajne aktivnosti Predstavničkog doma Devin Nunes, rekao je juče da nije video dokaze o nedozvoljenim kontaktima Trampove kampanje i Moskve i da ne planira da proširuje tekuću istragu. *

Međutim, lider demokrata u odboru kongresmen Adam Šif, kasnije je rekao da još nije donet zaključak o tome da li su Trampovi saradnici imali kontakte sa ruskim zvaničnicima tokom prošlogodišnje predizborne kampanje.

Congressman Adam Schiff on challenges to an independent investigation
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Zakonodavci i u Senatu, i u Predstavničkom domu tragaju za detaljima otkrića do kojih je došla obaveštajna zajednica SAD prema kojima se Rusija mešala u predsedničke izbore , kako bi pomogla Trampu da pobedi demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Američki obaveštajni zvaničnici zaključili su da je Rusija hakovala kompjutere ševa kampanje Klintonove, da je sa grupom Vikiliks kasnije objavila hiljade mejlova koji su pokazivali napore koje su operativci demokrata vodili iza scene kako bi pomogli Klintonovoj da pobedi u trci za demokratskog kandidata za predsednika Amerike.

Pre nego što je inaugurisan za 45. predsednika, Tramp je preko volje prihvatio otkrića da se ruski predsednik Vladimir Putin umešao u izbore, ali je rekao da ne zna ni za kakve kontakte između njegovih pomoćnika u kampanji i zvaničnika ruske obaveštajne službe.

Tokom sastanka Bele kuće sa menadžerima osiguravajućih kompanija, novinari su pitali Trampa o zahtevima nekih zakonodavaca da se uvede specijalni tužilac kako bi ispitao postojanje bilo kakvih veza njegove kampanje i Rusa.

"Nisam pozvao Rusiju 10 godina", rekao je.

Ranije ovog meseca, savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo je ostavku nakon izveštaja da je pogrešno izvestio potpredsednika Majka Pensa i druge zvaničnike Bele kuće o svojim učestalim kontaktima sa ruskim abmasadorom Sergejom Kisljakom tokom tranzicionog perioda, a pre Trampove inauguracije.

XS
SM
MD
LG