Linkovi

Libija: Sirta blizu pada


Borci Nacionalnog prelaznog saveta gađaju snage odane Moameru Gadafiju u Sirti
Borci Nacionalnog prelaznog saveta gađaju snage odane Moameru Gadafiju u Sirti

Libijske revolucionarne snage tvrde da su borce odane Moameru Gadafiju potpuno okružile u njegovom rodnom gradu Sirti, iz kojeg očajni civili i dalje pokušavaju da pobegnu – od žestokih uličnih borbi.

Olupine izgorelih vozila preprečuju puteve, dok tenkovi i artiljerija privremenih vlasti zasipaju položaje Gadafijevih pristalica koje su snage Prelaznog saveta saterale u dva dela grada.

„Saterali smo ih na prostor od jednog kvadratnog kilometra. Držimo ostatak grada sem manjih džepova. Mislimo da će do kraja dana sve biti gotovo“, kaže pukovnik Junis El-Abdali, komandant snaga iz Bengazija.

Većina pripadnika snaga Prelaznog saveta je iz drugih gradova, što im je mali nedostatak u odnosu na ostatke Gadafijeve armije, čiji pripadnici poznaju grad. Zajedno sa Gadafijevim borcima, bori se i mnogo civila iz Sirte.

Zvaničnici kažu da borbe mnogo utuču na stanovnike i medicinsko osoblje koje se bori da pomogne ranjenicima.

„Humanitarna situacija je vrlo, vrlo loša. Imamo veliki manjak lekova, medicinskog osoblja i pomoćnika. U bolnici su svega tri – četiri lekara, a nemamo ni bolničare“, kaže hirurg Abdula Tobeiga.

Ujedinjene nacije su saopštile da je u gradu sve veća nestašica vode, hrane i lekova i da se i dalje čekaju rezerve koje bi trebalo da stignu čim se uspostavi prolaz za humanitarnu pomoć.

XS
SM
MD
LG