Linkovi

Gadafi gubi teritoriju?


Libijski pobunenjici pale zastavu libijske Gadafijeve vlade na glavnom trgu u Zaviji
Libijski pobunenjici pale zastavu libijske Gadafijeve vlade na glavnom trgu u Zaviji

Zapadne novinske agencije javljaju da su libijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad strateški važnim gradom Zavijom, na zapadu zemlje, stežući obruč oko prestonice Tripolija, uporišta libijskog lidera Moamera Gadafija.

Novinari koji su posetili Zaviju tvrde da su pobunjenici zauzeli centralni trg i druge položaje koje su prethodno držale pro-Gadafijeve snage, koje nastavljaju da gađaju grad sa istoka. Pobunjenici su ranije ove nedelje uspeli da se probiju do Zavije, a u četvrtak su objavili da su zauzeli rafineriju, koja snabdeva gorivom Tripoli, koji se nalazi 50 kilometara istočno.

U međuvremenu, visoki komandant pobunjeničkih snaga danas je objavio da su njegovi borci potpuno preuzeli kontrolu nad Bregom, pošto su prethodno zauzeli industrijski sektor grada, u kome se takođe nalazi jedna od glavnih rafinerija. Ta tvrdnja međutim, nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

Pobunjenici i Gadafijeve snage bore se u i oko Brege već mesecima, i grad je nekoliko puta prelazio iz jednih u druge ruke, a ukoliko je tačno da su pobunjenici sada preuzeli kontrolu nad rafinerijom to bi bio još jedan veliki udarac za Gadafija. Stambeni deo Brege pobunjenici su osvojili ranije ovog meseca.

Poslednjih nedelja, oblast koju kontorlišu pro-Gadafijeve snage se značajno smanjila, dok pobunjenici, uz podršku NATO aviona, napreduju ka Tripoliju sa zapada, istoka i juga, pokušavajući da okončaju njegovu autokratsku vladavinu koja traje više od četiri decenije.

XS
SM
MD
LG