Linkovi

Libijski pobunjenici osvojili Bin Džavad


Libijski pobunjenici na vozilu sa protiv-avionskim oružjem idu ka Bin Džavadu, avgust 2011.
Libijski pobunjenici na vozilu sa protiv-avionskim oružjem idu ka Bin Džavadu, avgust 2011.

Libijski pobunjenici javljaju da su danas osvojili primorski grad Bin Džavad, posle višednevnih borbi sa snagama lojalnim Moameru Gadafiju. Bin Džavad je udaljen oko 520 kilometara istočno od Tripolija.

Pobunjenici takođe kažu da opkoljavaju Gadafijev rodni gradi Sirtu i pregovaraju sa plemenskim starešinama u gradu o mirnoj predaji. Sirta se smatra jednim od mesta u kojima bi Gadafi mogao da se krije. On se izgubio sa vidika otkako su pobunjenički borci osvojili Tripoli.

Brod Crvenog krsta je danas uplovio u prestoničku luku donoseći humanitarnu pomoć gradu u kojem su se protekle nedelje odvijale višednevne borbe između pobunjenika i Gadafijevih pristalica. Dopisnik Glasa Amerike iz Tripolija kaže da je u gradu velika nestašica medicinskog materijala, pojaće vode i drugih osnovnih stvari. Mnogi delovi grada su bez električne energije.

U međuvremenu, organizacije za ljudska prava ukazuju da postoje dokazi da su Gadafijeve pristalice ubile najmanje 17 zatvorenika i proizvoljno streljale desetine civila prilikom prodora pobunjenika u grad. Direktorka organizacije Hjuman rajts voč za Bliski istok i severnu Afriku, Sara Li Vitson, kaže da likvidiranje zatvorenika nekoliko dana pre nego što bi bili oslobođeni, predstavlja "gnusno dno" ponašanja libijske vlade.

Predstavnici te organizacije su 26. avgusta pronašli 18 leševa u blizini državne zgrade pored jednog od kompleksa Gadafijevih objekata. Hjuman rajts voč kaže da su dve žrtve imale vezane ruke iza leđa, a da su dve bile odevene u zelene uniforme libijskih lekara i bolničara.

Navodi se da je pronađeno i 29 leševa u poljskoj bolnici i njenoj okolini gde – kako se navodi – "postoje nagoveštaji da su bile Gadafijeve pristalice".

XS
SM
MD
LG