Linkovi

Libijska dijaspora zadovoljna


Državljanin Libije koji živi u Bosni i Hercegovini slavi uspeh pobunjenika u Tripoliju ispred ambasade Libije u Sarajevu, 22. avgust 2011.
Državljanin Libije koji živi u Bosni i Hercegovini slavi uspeh pobunjenika u Tripoliju ispred ambasade Libije u Sarajevu, 22. avgust 2011.

Libijci koji se trenutno nalaze u drugim zemljama dočekali su vesti o najnovijim zbivanjima u svojoj domovini sa velikim oduševljenjem. Svetske agencije prikupile su reakcije iz Turske, Egipta, Iraka, Velike Britanije, ali i iz Sarajeva.

Nekoliko libijskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini okupili su se ispred zgrade ambasade Libije u Sarajevu kako bi proslavili oslobođenje zemlje i svrgavanje režima Moamera Gadafija. Oni su lomili Gadafijeve slike i bacali na zemlju zastavu Libije.

“Upali smo u ambasadu zato što su juče ušli u Tripoli. Haos je bio u Tripoliju. Mi smo tu da kažemo da smo mi za to. Ni jedan Libijac, ja mislim, ne voli Gadafija. Gadafi nam ništa nije dao. Ja sam 1989. godište i mogu da vam kažem da nikada nismo imali nikakva prava u Libiji”, rekla je agenciji Asošijeted pres bivša službenica libijske ambasade u Sarajevu, Amira Berma.

Libijci u turskoj prestonici Ankari proslavili su vesti o preuzimanju Tripolija uništavajaći fotografije Moamera Gadafija.

“Veroma smo srećni zbog ove pobede. Podigli smo zastavu da obeležimo ovaj istorijski trenutak. Svi su veoma srećni i proslavljaju ovu veliku pobedu za koju smo se dugo borili”, izjavio je Muhamed Al Zani, diplomata u ambasadi Libije u Turskoj.

Nešto južnije, egipatska armija čuva ambasadu Libije u Kairu, gde pripadnici libijske opozicije zahtevaju da se zelena zastava Gadafijevog režima zameni novom, koja predstavlja pobunjenike.

“S obzirom da sam trenutno u Kairu, moj zahtev kao pojedinca je prvo i osnovno da libijska ambasada ukloni ovu zastavu i da podigne zastavu nezavisnosti. Drugo, zahtevam da egipatski vojni savet prizna libijski Nacionalni prelazni savet”, objasnio je agenciji Rojters libijac Omar Ahmed.

U Bagdadu, jedan Iračanin veruje da je ovo poslednja bitka u borbi za oslobođenje Libije.

“Ovo je važan prvi korak za pobunjenike i u isto vreme, to je korak ka oslobođenju od libijskog diktatora koji je vladao zemljom uz pomoć mača i vatre”, smatra Dia Al-Džaburi.

Trijumf libijske opozicije odjekivao je i među Libijcima u Mančesteru na zapadu Britanije.

“Oni uzvikuju radosne poklike jer su bili pod represijom 42 godine. Sada smo osetili ukus slobode, slobode govora, kretanja … slobode svega”, objašnjava Libijac Ramadan Dukali.

XS
SM
MD
LG