Linkovi

Libijska opozicija tražila podršku Francuske


Mahmud Džibril (levo) u razgovoru Abdurahmanom Mohamedom Šalgamom, bivšim stalnim predstavnikom Libije u Ujedinjenim nacijama
Mahmud Džibril (levo) u razgovoru Abdurahmanom Mohamedom Šalgamom, bivšim stalnim predstavnikom Libije u Ujedinjenim nacijama

Libijski opozicioni lideri tražili su dodatnu podršku od Francuske, dan pošto Sjedinjene Države nisu u potpunosti pružile diplomatsko priznanje Prelaznom nacionalnom savetu. Lider te organizacije Mahmud Džabril sastao se sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem u Parizu, ali još nisu objavljeni detalji sa tog sastanka.

Delegacija Saveta sastala se juče u Vašingtonu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Tomom Donilonom i drugim zvaničnicima, posle čega je Bela kuća objavila saopštenje nazivajući Prelazni nacionalni savet "legitimnim i kredibilnim" glasom libijskog naroda, ali nije pružila puno diplomatsko priznanje, koje je tražio Džabril.

U međuvremenu, nove eksplozije potresle su danas libijsku prestonicu Tripoli. Izvan grada, ožalošćeni su sahranili 11 osoba, navodno ubijenih u jučerašnjem vazdušnom napadu NATO-a. Sahranu su obeležili komemorativna pucnjava iz vatrenog oružja i gnevni uzvici prisutnih. istovremeno, potrparol libijske vlade Musa Ibrahim izjavio je juče da je u vazdušnim napadu NATO-a na Bregu stradalo 11 imama. Alijansa je odgovorila da je vrlo pažljiva u biranju ciljeva i da je gađala komandno-kontrolni centar libijske vojske u Bregi. NATO je kasnije saopštio da ne može ni da potvrdi ni da demantuje postojanje civilnih žrtava.

Libijski lider Moamer Gadafi juče je uveravao svoj narod da je živ i da se nalazi na mestu gde bombe NATO-a ne mogu da mu naude. On je to rekao u audio poruci koju je emitovala libijska državna televizija, pošto je prethodno italijanski šef diplomatije Franko Fratini izjavio da postoje nepotvđeni izveštaji da je Gadafi "verovatno" ranjen u jednom od vazdušnih napada NATO-a.

XS
SM
MD
LG