Linkovi

Veliki deo Libije van vladine kontrole


Demonstranti skandiraju parole protiv Moamera Gadafija na protestima u Bengaziju, 26. februara 2011.
Demonstranti skandiraju parole protiv Moamera Gadafija na protestima u Bengaziju, 26. februara 2011.

Protesti u Libiji nastavljeni su u subotu dok iz zemlje stižu izveštaji da je još nekoliko bivših visokih zvaničnika Gadafijevog režima prešlo na stranu pobunjenika. Protesti se nastavljaju i u Jemenu i još nekoliko arapskih zemalja.

Na video snimku koji je postavljen na Fejsbuku vidi se velika grupa pretežno mladih demonstranata u zapadnom gradu Mizrati kako skandiraju "Libija je slobodna, Gadafi - gubi se!". Mizrata je pre nekoliko dana bila poprište krvavih okršaja izmejdu snaga lojalnih Moameru el-Gadafiju i stanovnika tog grada.

Jedan očevidac izjavio je za TV stanicu Al-Džazira da je nekoliko četvrti u libijskoj prestonici Tripoliju pod kontrolom pobunjenika, posle okršaja sa Gadafijevim lojalistima. On je, medjutim, dodao da su snage bezbednosti lojalne Gadafijevoj vladi i dalje prisutne i da patroliraju u većini gradskih četvrti.

Gadafijev sin i naslednik Saif al-Islam u petak se žalio novinarima da su izveštaji stranih medija o velikom broju žrtava nedavnog nasilja - netačni. On je pozvao Evropsku uniju da pošalje misiju koja bi istražila te navode i utvrdila činjenice.

"Ovde u Libiji se smejemo izveštajima o stotinama i hiljadama žrtava. Uskoro ćete ustanoviti da je to što ste čuli o Libiji obična šala", rekao je on.

Medjutim, uprkos zvaničnim demantima, televizije Al-Arabija i Al-Džazira prikazale su video snimke desetina mladih ljudi i drugih pobunjenika ubijenih u nedavnim borbama. Na jednom video snimku objavljenom na sajtu Ju Tjub, vide se Gadafijeve pristalice kako ubijaju dvojicu mladih demonstranata i zatim se odvoze sa njihovim telima.

Saif al-Islam takodje je ponovio nedavne optužbe svog oca da Al-Kaida podržava pobunjenički pokret, nazivajući pobunjenike - "teroristima".

"Ako pričamo o Al-Kaidi, to nije tajna. Al-Kaida je juče objavila saopštenje podržavajući te grupe u Libiji, navodeći da je to deo njihovog globalnog rata protiv... ne znam, idite na internet i potražite, tamo ćete videti zvanično saopštenje Al-Kaide u kojem se podržavaju ti teroristi", izjavio je al-Islam.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni objavio je u subotu da Gadafi po svemu sudeći "ne kontroliše više situaciju u Libiji". Istovremeno, sve više bivših visokih zvaničnika libijske vlade prelazi na stranu pobunjeničkog pokreta.

XS
SM
MD
LG