Linkovi

Buduća uloga SAD u Libiji


Когда идем, дрожит кругом земля…
Когда идем, дрожит кругом земля…

Dok se borbe u Libiji privode kraju medjunarodna zajednica već razmišlja o post-Gadafijevoj eri. Američki zvaničnici za sada pružaju malo pojedinosti u budućoj američkoj ulozi u, kako se Vašington nada, stabilnoj, demokratskoj Libiji.

Predsednik Obama je nedavno pozdravio očekivani kraj režima Moamera Gadafija i u opštim crtama govorio u budućem angažovanuu Sjedinjenih Država u Libiji.

“Sjedinjene Države će biti prijatelj i partner. Udružićemo snage sa saveznicima i partnerima kako bismo nastavili rad na osiguranju bezbednosti libijskog naroda.”

U Stejt departmentu za sada preovladjuje amtosfera iščekivanja.

“Počnimo od onog što Libijci smatraju da je potrebno. Od onog što mogu da postignu sopstvenim resursima. Sačekajmo da vidimo šta je na njihovoj listi prioriteta”, kaže VIktoria Njuland, portparol Stejt Departmenta.

Ipak američki zvaničnici priznaju da će Prelaznom nacionalnom savetu biti potrebna operativna sredstva, posebno imajući u vidu smanjenu proizvodnju nafte tokom gradjanskog rata.

Počećemo sa novcem koji je potreban Prelaznom savetu kako bi obezbedio jaku i stabilnu vladu, kako bi zadovoljio humanitarne i bezbednosne potrebe svog naroda. Zatim ćemo krenuti dalje.”

Osim početne faze vazdušne kampanje sa ciljem da se pruži zaštita libijskom narodu i da se oslabe pro-Gadafijeve snage, Sjedinjene Države su uglavnom pružale podršku medjunarodnim nastojanjima da se utiče na budućnost Libije.

Vojni analitičar u vašingtonskom institutu Hadson, Ričard Vajc, smatra da će se ograničena uloga Sjedinjenih Država verovatno nastaviti.

“SAD će verovatno da prepuste vodeću ulogu drugim zemljama u regionu – arapskim, severnoafričkim, kao i evropskim. Te zemlje su mnogo bliže Libiji.”

Čak i pre nego što su pobunjenici ušli u Tripoli američki zvaničnici i zakonodavci su razmatrali eventualno odmrzavanje milijardi dolara koje Gdafijev režim drži u Americi. Ta sredstva, kao i eventualna buduća američka pomoć, trebalo bi da obezbede da post-Gadafijeva Libija ostane na putu demokratije.

“Treba pružiti hitnu pomoć i sada, ali usloviti dodatnu pomoć dobrim ponašanjem novog režima.”

Od samog početka pobune protivnici Gadafijevog režima su se obraćali medjunarodnoj zajednici.

“Nadam, se da će nas svet razumezti, da će stupiti u kontakt sa nama i da će saradjivati sa nama”, Mohamed Šebani, predstavnik libijske opozicije.

Dok SAD nastoje da se izvuku iz druga dva konflikta – u Iraku I Avganistanu, Amerikanci nemaju preteranu želju da povećavaju izdatke za inostranu pomoć - u Libiji ili bilo gde drugde. Medjutim, američka pomoć zemljama bogatim naftom, poput Libije, ne bi trebalo da bude preterana, ukazuje analitičar u institutu Brukings, Majkl O’Henlon.

“Nadam se da ćemo videti dodatnu američku pomoć. Ali, takodje treba da se podsetimo da je Libija zapravo bogata zemlja. Libija ima malu populaciju i nekoliko milijardi dolara deponovanih u inostranstvu. Prema tome, pomoć u ovom slučaju ne ne bi trebalo da bude u obliku novca.”

O’Henlon i drugi analitičari smatraju da će naredni meseci biti ključni za budućnost Libije i da će američko angažovanje u toj zemlji biti važan člinilac u njenom oblikovanju.

XS
SM
MD
LG