Linkovi

Gadafi pokušava da povrati Zaviju


Gadafi pokušava da povrati Zaviju
Gadafi pokušava da povrati Zaviju

Žestoke borbe i danas se nastavljaju u Libiji, gde snage odane Moameru Gadafiju pokušavaju da povrate kontrolu nad nekim ključnim gradovima koje drže pobunjenici.

Očevici u Zaviji, koja je pod kontrolom pobunjenika, kažu da su vladine snage danas ponovo napale s ciljem da se probiju do centra grada. Zapadni mediji prenose izjave ljudi koji tvrde da se čula teška artiljerijska vatra dok su snage bezbednosti pokušavale da tenkovima uđu u grad koji se nalazi 50 kilometara od Tripolija.

Ranije danas pro-Gadafijeve snage opkolile su grad i uspostavile kontrolne punktove. Prema izveštajima medija najmanje sedam osoba je poginulo u današnjim sukobima.

Snage odane Gadafiju juče su napale lučki grad Ras Lanuf, ali pobunjenici tvrde da i dalje imaju kontrolu nad njim. Pobunjenici su se zarekli da će nastaviti svoj napredak duž obale ka prestonici Tripoliju.

U Bengaziju, koji je takođe pod kontrolom pobunjenika, na sahrani žrtava jučerašnje eksplozije u skladištu oružja, za koju pobunjenici krive Gadafijeve snage, uzvikivale su se parole protiv libijskog lidera.

Opozicioni Nacionalni savet održao je danas svoj prvi formalni sastanak u Bengaziju. Grupa pokušava da objedini kontrolu nad istočnom Libijom, a očekuje se i da će ponoviti poziv za ograničenu međunarodnu vojnu pomoć protiv Gadafijevih snaga.

XS
SM
MD
LG