Linkovi

Neizvesna uloga islama u novoj Libiji


Pobunjeničko oružje blizu džamije u Tripoliju, gde islam sada doživljava renesansu.
Pobunjeničko oružje blizu džamije u Tripoliju, gde islam sada doživljava renesansu.

Libijski pobunjenici i dalje tragaju za Moamerom Gadafijem, dok veliki broj Libijaca obeležava kraj svetog meseca Ramazana bez svog dugogodišnjeg sekularnog lidera. Islam i Libija doživljavaju renesansu. Pitanje koje se najčešće postavlja je koliki će uticaj Islam imati u novoj vladi.

Poziv na molitvu odjekuje Tripolijem, gradom punim džamija, koji je sve doskora čvrsto kontrolisao Moamer Gadafi. Ovo je veoma važan period za libijske vernike, koji su decenijama pratili čoveka koji je na prvo mesto stavljao svoju ličnost, a ne svevišnjeg.

U džamiji Mavlai Mohamed, Abdulah Ahmed Bilal se hvali uspehom njegovih sledbenika.

Džamija je igrala veoma važnu ulogu u ovim danima. Organizovala je revolucionarne borce koji su se na sve načine borili protiv Gadafija. A Gadafi je uzvraćao granatiranjem džamije,“ kaže Abdalah Ahmed Bilal.

Ta džamija, jedna od najvećih u Tripoliju, preživela je napade bez veće štete. Međutim, njeno simbolično značenje je bilo veoma snažno.

Ovo je Alahova džamija. Želeli smo preko zvučnika da poručimo Alahu akbar, ali on bi nas tada napao oružjem. On je diktator,“ kaže jedan od vernika.

Na početku ustanka, Gadafi je pobunjenike pogrdno je nazivao islamskim teroristima. Međutim, stvari su se tokom pobune menjale. Vlada je u jednom trenutku uputila apel islamskim liderima.

Mnogi su to smatrali ispraznim udvaranjem muslimanskom stanovništvu zemlje. Jer, neki veruju da će sa pobedom pobunjenika stići i islam.

Faik Šieb je upravnik džamije.

Mi želimo da islam bude prisutan širom Libije. Želimo da ga uvedemo u škole, u administraciju, poslovni život i u pravosuđe. Islam treba da bude zakon u Libiji,“ kaže Faik Šieb.

Ukoliko se to i ostvari - a učestalo pominjanje Alaha od strane pobunjenika i običnih Libijaca, nagoveštava da bi do toga moglo da dodje - nije sasvim jasno kakav bi oblik islamske uprave mogao da bude uveden u Libiji.

Pobunjenici su donedavno za Osamu bin Ladena govorili da je „odličan.“ A ovih dana je ubijen i jedan od lidera Al Kaide koji je bio Libijac.

I dok je opozicioni Prelazni nacionalni savet suočen sa kritičnim nestašicama, uključujući vodu, u džamiji vode ima na pretek za pranje pre molitve. Drugim rečima, očigledno je da će pitanje uloge islama u novoj Libiji uskoro biti stavljeno na dnevni red.

XS
SM
MD
LG