Linkovi

Budućnost Libije puna izazova


Budućnost Libije puna izazova
Budućnost Libije puna izazova

Dok pobunjenici konsoliduju kontrolu nad libijskom prestonicom Tripolijem, izgleda da je pad libijskog lidera Moamera Gadafija samo pitanje trenutka. Mnogo sada zavisi od toga da li pobunjenici mogu da se ujedine i formiraju stabilnu i koherentnu vladu.

Euforija prati primicanje kraju jedne od najrepresivnijih i najčudnijih diktatura arapskog sveta. Sve se to dešava posle pet meseci velikih prepreka u žestokoj borbi pobunjenika protiv snaga Moamera Gadafija.

Američki predsednik Barak Obama prekinuo je odmor da bi ukazao na promene u Libiji.

"Jedno je jasno – bliži se kraj Gadafijevom režimu, a budućnost Libije je u rukama njenog naroda”, poručio je Obama.

Libijce su inspirisale revolucije njihovih suseda Egipta i Tunisa ranije ove godine. Medjutim, Gadafijeve snage uzvratile su napadima, a pobunjenicima je bila potrebna pomoć u vidu vazdušne kampanje NATO-a.

Eliot Ejbrams bio je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Džordža Buša Mladjeg, a sada radi u Savetu za spoljnopolitičke odnose. On kaže da je medjunarodna pomoć stigla suviše kasno.

"Mislim da je ovaj ishod, konačan pad Gadafija, mogao da se dogodi pre više meseci”.

Pa ipak, budućnost je puna izazova. Jedan od njih je uspostavljanje reda i zakona.

U Bengaziju, predsednik libijskog opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta, Mustafa Abdel Džalil, pozvao je na toleranciju i uzdržanost.

"Oslanjamo se na vas i verujemo da ste u stanju da preuzmete odgovornost i zaštitite duše vaše braće, vašu imovinu, javne institucije i strateške lokacije.”

Džalil je zapretio da će podneti ostavku u slučaju da pobunjenici ne prihvate jedinstveni lanac komande.

Medjutim, Dejvid Polok sa vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku se sastao sa nekim od njih, i kaže da pobunjenici nisu koherentna grupa.

"Niko nije siguran kako će izgledati opozicija kada postane vlada – na čijoj strani će da bude, da tako kažemo, kakvu će i da li će imati ideološku orijentaciju, i ko će se pokazati kao njeni prijatelji.”

Medjutim, Polok ne očekuje da će ekstremisti preuzeti vlast. On dodaje da će SAD, Francuska i Britanija verovatno ostati uključeni u ogromne naftne resurse Libije jer su bili na strani pobednika.

XS
SM
MD
LG