Linkovi

Obama pravda vojnu akciju u Libiji


Američki predsednik Barak Obama govori o libijskom konfliktu u Vašingtonu, 28. mart 2011.
Američki predsednik Barak Obama govori o libijskom konfliktu u Vašingtonu, 28. mart 2011.

Američki predsednik Barak Obama optužio je libijskog lidera Moamera Gadafija za "brutalnu represiju" i stvaranje "alarmantne humanitarne krize" koja je, prema njegovim rečima naterala međunarodnu zajednicu da preduzme neophodnu akciju.

U govoru koji su prenosile američke TV mreže u ponedeljak, predsednik je rekao da je odbio da čeka snimke krvoprolića i masovnih grobnica pre nego što odluči da sprovede akciju protiv Libije.

Obama je istakao da bi okretanje glave od okrutnih događaja u Libiji bilo odstupanje od onoga što Sjedinjene Države predstavljaju, i dodao da bi u slučaju da je dozvoljen masakr u Libiji, rezolucija UN-a ostala prazno slovo na papiru kao i da bi to ugrozilo kredibilitet međunarodne organizacije.

Predsednik SAD je održao govor večeras, 10 dana od početka vazdušne vojne akcije zapadnih sila protiv snaga lojalnih Gadafiju.

Barak Obama je podsetio da je vojna akcija protiv Libije odobrena "istorijskim" glasanjem u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kao i da će NATO preuzeti sprovođenje zone zabrane letenja i pružanje bezbednosti libijskom narodu.

Predsednik je ponovio obećanje da će američka uloga u ovoj akciji biti ograničena i da Sjedinjene Države neće poslati kopnenu vojsku u Libiju.

On je takođe rekao da nema sumnje da bi i Libiji i celom svetu bilo bolje bez Moamera Gadafija, dodajući da je libijski lider izgubio poverenje svog naroda i pravo da bude na čelu države. Obama je međutim izjavio da bi širenje misije međunarodne zajednice koje bi podrazumevalo promenu režima u Libiji, bilo pogrešna politika. Nasilno svrgavanje Gadafija, rekao je Obama, podelilo bi koaliciju i nateralo Sjedinjene Države da pošalju kopnene jedinicu u Libiju što bi ugrozilo živote civila.

Sjedinjene Države će međutim nastaviti saradnju sa drugim zemljama u cilju što bržeg obaranja Gadafija sa vlasti tako što će sprečiti dostavu oružja njegovim pristalicama, zamrznuti njegova novčana sredstva, pomagati opoziciji i štiti civile.

Cilj večerašnjeg govora predsednika u Vašingtonu bio je da odgovori na kritike koje se sve češće čuju u Kongresu i drugde, da Obamina administracija nije jasno okarakterisala američke ciljeve pre nego što su vojne snage SAD krenule u vazdušni napad kako bi zaštitile libijske pobunjenike.

Ranije danas, funkcioneri NATO-a saopštili su da naoružavanje libijskih pobunjenika nije opcija, mada su vazdušni napadi koalicionih snaga omogućili pobunjenicima da napreduju u oblastima pod vladinom kontrolom.

Komandanti NATO-a navode da ne zauzimaju strane u konfliktu i da im je cilj jedino da zaštite civile, kako je navedeno u rezoluciji Saveta bezbednosti kojom su odobreni napadi. NATO bi mogao da preuzme kontrolu nad ovom operacijom u roku od nekoliko dana.

Pred današnji samit o intervenciji u Libiji, koji se održava u Lodnonu, predsednik Francuske Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron apelovali su na gradjane Libije da pokrenu proces nacionalne tranzicije.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov danas je rekao da rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a nisu odobreni napadi koalicije na snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju.

XS
SM
MD
LG