Linkovi

Svetske sile reaguju na situaciju u Libiji


Libijski pobunjenici u Gadafijevom kompleksu
Libijski pobunjenici u Gadafijevom kompleksu

Svetske sile razmatraju strategiju sledećeg poteza dok saradjuju sa svojim saveznicima kako bi sastavili rezoluciju Ujedinjenih nacija za odmrzavanje libijske imovine, blokirane sankcijama Saveta bezbednosti.

Britanski funkcioneri su takodje danas saopštili da istražuju načine za pomoć Tripoliju, ukoliko predsednik Moamer Gadafi više ne bude imao kontrolu nad zemljom.

Nikaragva je saopštila da će razmotriti ideju da ponudi azil Gadafiju. Medjutim, jedan pomoćnik predsednika Danijela Ortege juče je saopštio da libijski lider nije tražio njihovu pomoć.

Takodje juče, kineska vlada je saopštila da traži od Ujedinjenih nacija da rukovode nastojanjima u Libiji nakon okončanja konflikta. Ministar inostranih poslova Kine, Jang Đieči, apelovao je na generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna da preuzme vodeću ulogu i saradjuje sa drugim grupama na ponovnom upostavljanju reda i mira.

Kina – čija trgovinska razmena sa Libijom iznosi milijarde dolara – u početku je usvojila politiku nemešanja u revoluciju u Libiji i odbila da sledi primer drugih zemalja i prizna libijske pobunjenike kao novu vladu te zemlje.

XS
SM
MD
LG