Linkovi

Arapska liga poštuje rezoluciju UN-a


Libijski pobunjenici posle neuspešnog pokušaja da zauzmu grad Ajdabija od snaga Moamera Gadafija, 21. mart 2011.
Libijski pobunjenici posle neuspešnog pokušaja da zauzmu grad Ajdabija od snaga Moamera Gadafija, 21. mart 2011.

Šef Arapske lige Amr Musa rekao je da poštuje rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se odobrava vojna akcija u Libiji, nakon ranijih izjava koje su ostavljale utisak da je zabrinut zbog te akcije zapadnih zemalja.

Generalni sekretar Arapske lige danas je rekao da njegova grupa poštuje rezoluciju UN-a i da nema primedbe na nju, posebno pošto se njom ne predvidja invazija na Libiju.

Musa je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Banom Ki Munom, samo dan pošto se kritično izražavao povodom medjunarodnih vazdušnih napada na Libiju. On je tvrdio da su napadi prevazišli mandat za sprovodjenje zone zabrane letenja, rekavši da je Arapska liga želela da zaštiti civile, a ne da ih bombarduje.

Obrativši se novinarima danas u Kairu, zajedno sa Musom, Ban ki Mun je ukazao kako je važno da medjunarodna zajednica nastupi jednoglasno u sprovodjenju rezolucije UN-a.

Generalni sekretar svetske organizacije istakao je da je podrška Arapske lige imala velikog značaja u usvajanju rezolucije Saveta bezbednosti, kojim se odobrava upotreba „svih neophodnih mera“ u cilju zaštite civila u Libiji.

Jedna grupa pristalica libijskog predsednika Moamera Gadfija okupila se oko Ban Ki Muna dok je pokušavao da napusti sastanak Arapske lige u Kairu. Gomila je opkolila Bana i njegovu delegaciju, primoravši ih da se povuku natrag u zgradu.

XS
SM
MD
LG