Linkovi

Opozicija odbila napad na Zaviju


Pristalice libijske opozicije oko tenka čija posada je prešla na njihovu stranu
Pristalice libijske opozicije oko tenka čija posada je prešla na njihovu stranu

Jedan opozicioni lider u Zaviji izjavio je za Glas Amerike da su kasno sinoć Gadafijevi vojnici uz pomoć tenkova pokušali da uđu u grad, ali da su ih antivladini demonstranti odbili, ubivši nekolicinu napadača i primoravši ostale da se posle nekoliko sati povuku. Ali on je dodao da demonstranti imaju malo oružja i da sami ne mogu da sruše Gadafija.

Očevici kažu da su snage libijske vlade danas zauzele položaje oko zapadnog grada Misrate, pripremajući se za pokušaj preuzimanja kontrole nad tim trećim po veličini libijskim gradom. Od početka ustanka, prošlog meseca, antivladini demonstranti su uz pomoć prebeglih vojnika uspostavili kontrolu nad čitavom istočnom i delovima zapadne Libije.

Na istoku, očevici kažu da su libijski ratni avioni pokušali da bombarduju Bengazi, ali da su pobunjenici koji kontrolišu taj, drugi po veličini libijski grad, vatrom iz protivavionskog oružja primorali avione da se povuku. Avioni su posle toga napali skladište oružja kraj istočnog grada Adabije.

U jučerašnjem intervjuu za američku televizijsku mrežu ABC Gadafi je demantovao da njegovo vazduhoplovstvo napada antivladine demonstrante. On je sa smehom odbacio zahteve zapadnih zemalja da se povuče sa vlasti, rekavši "sav moj narod me voli i umreće da bi me zaštitio".

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs reagovala je na Gadafijeve izjave rekavši da je "deliričan". Ona je dodala da njegov intervju "podvlači koliko je nepodoban da vodi i koliko je udaljen od realnosti".

XS
SM
MD
LG