Linkovi

Međunarodna pomoć libijskoj opoziciji


Mladi libijski demonstranti ispred kuće libijskog lidera Moamara Gadafija, u Bengaziju
Mladi libijski demonstranti ispred kuće libijskog lidera Moamara Gadafija, u Bengaziju

Francuske vlasti su saopštile da su spasilačke ekipe počele avionima da dopremaju medicinsku pomoć stanovnicima Bengazija, na istoku Libije, što je, kako se navodi, početak "obimne" operacije podrške opozicionim snagama koje pokušavaju da svrgnu dugogodišnjeg lidera Libije, Moamera Gadafija.

U izjavama francuskih zvaničnika se navodi da su danas u Bengazi sletela dva aviona sa lekarima, medicinskim osobljem i opremom.

Opozicioni demonstranti su uz pomoć nekih jedinica vojske koje su otkazale poslušnost vladi, od početka pobune protiv 42-ogodišnje vladavine Moamera Gadafija ranije ovog meseca, osvojili kontrolu nad celim istočnim delom Libije i nekim područjima na zapadu zemlje.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je danas, na sednici Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi, rekla da Gadafi i članovi njegovog režima moraju odmah da napuste vlast.

“Oni su zbog svojih akcija izgubili pravo da upravljaju zemljom. Libijci su jasno rekli da je vreme da Gadafi ode bez daljeg nasilja i dodatnog odlaganja. Međunarodna zajednica ima jednu zajedničku poruku – ovakve povrede univerzalnih prava su neprihvatljive i neće biti tolerisane", rekla je Hilari Klinton.

Američka državna sekretarka takođe je rekla da su Sjedinjene Države izdvojile hitnu pomoć u iznosu od 10 miliona dolara za organizacije na terenu, u Libiji i da, takođe, odmah upućuju dve humanitarne ekipe za pomoć raseljenima na granicama Libije sa Tunisom i Egiptom.

U medjuvremenu, Iran je priznao da su dva glavna lidera opozicije u pritvoru. Iranski državni tužilac je danas prvi put potvrdio da je vlada uvela ograničenja Miru Huseinu Musaviju, Mehdiju Karubiju i njihovim suprugama.

Portparol libijske vlade je danas upozorio da bi Zapad mogo da pribegne vojnoj intervenciji.

“Verujemo da postoji realan rizik da Zapad interveniše vojnom silom, da bombarduje libijske gradove ili šta bilo. Kada kažem stotine hiljada, ne mislim samo na plemenski konflikt, nego i na Al Kaidu. Svi znamo šta Al Kaida radi u Iraku, i zbog Zapada, sada smo suočeni sa opasnostima sa tri strane – od Zapada koji bi mogao da ubija narod, od Al Kaide koja bi mogla da ubija narod i od plemenskih ili regionalnih sukoba", izjavio je Musa Ibrahim, portparol libijske vlade.

Stanovnici Zavije na zapadu zemlje pripremali su se danas za mogući kontra-napad oko dve hiljade Gadafijevih vojnika, koji su navodno opkolili grad. Seif al-Islam Gadafi, sin Moamera Gadafija, danas je mogao da se vidi na jednom amaterskom video snimku, koji je verovatno načinjen juče ili prekjuče. On je okupio policajce u predgrađu Tripolija, poslednjeg Gadafijevog uporišta.

“Pojavile su se glasine koje šire neprijatelji. Oni tvrde da je policija pobegla i pridružila se huliganima. Danas ćemo im pokazati da je policija uz Libiju", rekao je sin Moamera Gadafija.

Zavija je juče, u nedelju, bila pod punom kontrolom pobunjenika, dok su prebegle vojne jedinice pripravne na kontra-napad patrolirale gradom u tenkovima i kamionetima sa protiv-vazdušnim topovima. Reporteri su sa lica mesta javili da se u centru grada okupilo nekoliko stotina građana koji su skandirali parole protiv Gadafija.

Na istoku zemlje, vođe demonstranata su formirale “nacionaln savet” koji treba da upravlja gradovima koji su pod njihovom kontrolom od nedelje, što će omogućiti i nastavak isporuke nafte sa tih teritorija.

XS
SM
MD
LG