Linkovi

Demonstracije u Libiji


Prodemokratski protesti u arapskim državama počeli su da se šire posle promena u Tunisu i Egiptu
Prodemokratski protesti u arapskim državama počeli su da se šire posle promena u Tunisu i Egiptu

Nekoliko stotina Libijaca održalo je protest protiv vlade, u drugom po veličini gradu Bengaziju, uzvikujući parole protiv libijskih lidera i sukobljavajući se sa policijom.

Očevici i privatni mediji izveštavaju da je skup počeo kasno sinoć i trajao do jutra, da je održan ispred jedne zgrade službe bezbednosti u Bengaziju i da je počeo zahtevima za oslobađanje jednog advokata poznatog kritičara vlade.

Libijski mediji kažu da je advokat oslobođen, ali da je broj demonstranata nastavio da raste i da su oni počeli da uzvikuju parole protiv vlade. U izveštajima se kaže da su neki od demonstranata bacali kamenje na policajce koji su pokušali da ih rasteraju. Jedan libijski list navodi da je povređeno 14 ljudi.

Libijski državni mediji ignorisali su taj protest i kasnije izvestili da su grupe pristalica vlade održale skupove u Bengaziju, prestonici Tripoliju i drugim gradovima.

Ohrabreni ustancima u Tunisu i Egiptu, aktivisti libijske opozicije već neko vreme na sajtovima za druženje pozivaju na održavanje jednodnevnog antivladinog protesta u četvrtak.

Libijski lider Moamar Gadafi je na vlasti od 1969. godine, kada je predvodio puč kojim je zbačena prozapadna monarhija.

XS
SM
MD
LG