Linkovi

Pobunjenici u Libiji sve jači


Gadafijevi protivnici u Bengaziju
Gadafijevi protivnici u Bengaziju

Demonstranti protiv vlade Moamera Gadafija, u zapadnom libijskom gradu Zavija, iščekuju kontranapad pro-Gadafijevih snaga, dok su pobunjenici u istočnom delu zemlje proglasili privremenu vladu i dozvolili da se nastavi izvoz nafte sa teritorije pod njihovom kontrolom.

Stanovnici Zavije, grada na oko 50 kilometara zapadno od Tripolija, saopštili su kasno sinoć da je oko 2 hiljade vojnika lojalnih Gadafiju opkolilo grad.

Zapadni novinari u Zaviji kažu da je grad čvrsto u rukama pobunjenika i da su vojnici koji su prešli na stranu pobunjenika rasporedili tenkove i kamione sa protivavionskim topovima očekujući napad. Izveštači kažu da su videli grupe od više stotina ljudi kako skandiraju parole protiv Gadafija kao i znatnu štetu posle nedavnih sukoba. Zavija je važan industrijski grad, sa lukom i rafinerijama, u kome se nalazi jedan od najvećih libijskih terminala za naftu i gas.

U međuvremenu, libijski predstavnik najveće libijske naftne kompanije "Arabian Gulf Oil", jedine čije sedište se nalazi u istočnom delu zemlje pod kontrolom opozicije, saopštio je da je kompanija juče nastavila sa isporukama ukrcavanjem dva tankera za naftu u Tobruku. Hasan Bulifa, koji je član upravnog odbora kompanije, rekao je da pomenuta dva tankera sa naftom za Austriju i Kinu, predstavljaju prve dve isporuke od 10. februara.

List "Njujork tajms" navodi njegovu izjavu da pobunjenici sada kontrolišu najmanje 80 odsto naftnih nalazišta u Libiji i da njegova kompanija sa sedištem u Bengaziju sarađuje sa njima.

U međuvremenu, lideri protesta protiv Gadafija osnovali su "nacionalni savet". Jedan predstavnik tog privremenog tela, nazvanog Nacionalni libijski savet, rekao je da će u toj grupi učestvovati samo civili i da će pobunjeni vojni oficiri imati posebne savete za rukovođenje odbranom teritorije koju drže.

Istaknuti pravni stručnjak za pitanja ljudskih prava, Abdul-Hafid Goga, odbacio je juče mogućnost pregovora sa Gadafijevim režimom, rekavši da je savet lice revolucije ali da nije privremena vlada. On je dodao da će sedište saveta biti u Bengaziju sve dok Tripoli ne bude oslobođen Gadafijeve kontrole.

XS
SM
MD
LG