Linkovi

Novo nasilje u Libiji


Protivnici Moamara Gadafija u libijskom gradu Šahat proslavljaju preuzimanje kontrole nad gradom
Protivnici Moamara Gadafija u libijskom gradu Šahat proslavljaju preuzimanje kontrole nad gradom

Novi sukobi izbili su danas između naoružanih pristalica libijskog lidera Moamera Gadafija i antivladinih snaga koje pokušavaju da ga svrgnu sa vlasti.

Današnji okršaj vođen je na oko 200 kilometara istočno od prestonice Tripolija, u trećem po veličini libijskom gradu Misrata, u kome su antivladine snage juče tvrdile da su preuzele kontrolu.

Drugi sukob izbio je nešto zapadnije od Tripolija, u gradu Zavija. Jedan očevidac preneo je izveštaču novinske agencije Asošijeted pres da su Gadafijeve pristalice uništile minare jedne džanmije u koju su se sklonili demonstranti. Gadafijev sin, Saif al-Islam Gadafi, tvrdio je danas da je broj ljudi ubijenih u ugušivanju demonstracija preuveličan.

Ukupan broj žrtava nemoguće je utvrditi. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da imaju potvrđenih oko 300 žrtava, ali očevici kažu da je taj broj znatno veći. Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini rekao je juče da je u jednonedeljnom ustanku u Libiji verovatno poginulo više od hiljadu ljudi.

Istovremeno, antivladine snage nastoje da učvrste kontrolu nad ključnim istočnim gradovima, obećavajući da će "osloboditi" Tripoli. Organizatori protesta u prestonici, koja je Gadafijevo uporište, pozvali su na nove demonstracije danas i sutra, što pojačava mogućnost izbijanja novih krvavih okršaja.

Prema izveštajima, pripadnici paravojnih snaga i naoružane Gadafijeve pristalice, koje sačinjavaju Libijci i afrički plaćenici, krstare Tripolijem i učvršćuju odbranu po obodu grada. Takođe ima izveštaja da agenti bezbednosti tragaju za protivnicima režima.

U međuvremenu, demonstranti i odmetnute jedinice vojske nastavljaju da učvršćuju kontrolu nad gotovo čitavom istočnom polovinom libijske 1600 kilometara duge obale, uspostavljajući osnovne oblike vlasti i kontrolne punktove na važnijim putevima.

U istočnom gradu Bengaziju, kolevci ustanka protiv Gadafija, pobunjenici i njihove pristalice masovno izlaze na ulice mašući crveno-zeleno-crnim zastavama iz doba monarhije i razdeljujući hranu osobama u vozilima u prolazu. Stanovnici Bengazija osnovali su jedinice za prikupljanje oružja i zaštitu imovine.

U istočnom gradu Baida, policijske stanice, zgrade službe bezbednosti i drugi objekti Gadafijevog režima su u ruševinama, dok narod proslavlja na ulicama. Dopisnik Glasa Amerike na libijsko-egipatskoj granici kaže da "dobro naoružani ljudi" proslavljaju preuzimanje kontrole nad tim područjem, skandirajući i mašući zastavama iz ere pre Gadafija.

Jedan libijski list juče je izvestio da su dva pilota libijskog vazduhoplovstva iskočila iz svog aviona i ostavila ga da se razbije o tlo u istočnoj libijskoj pustinji jer nisu hteli da poslušaju naređenje da bombarduju Bengazi. Ranije, dva libijska ratna aviona sletela su na Maltu pošto su piloti odbili da napadnu civile.

XS
SM
MD
LG