Linkovi

Libijski avioni napali Bregu


Libijski pobunjenici iščekuju napad Gadafijevih snaga
Libijski pobunjenici iščekuju napad Gadafijevih snaga

Libijski ratni avioni vrše nove napade na Bregu. Očevici kažu da pripadnici trupa odanih Moameru Gadafiju bombarduju aerodrom u Bregi, u blizini naftnog terminala.

Saif al-Islam Gadafi, sin libijskog lidera, danas je izjavio za Skaj njuz da je cilj bombardovanja Brege "zastrašivanje" pripadnika milicije i njihovo potiskivanje od luke, a ne - kako je naglasio - "ubijanje naših ljudi". On je rekao da snage odane njegovom ocu brinu o dobrobiti šest miliona Libijaca kojima je neophodna zarada naftne industrije u Bregi za preživljavanje.

Gadafijeve snage su u konvoju od preko 50 oklopnih vozila juče ušle u Bregu i brzo zaposele naftne instalacije, aerodrom i lučke objekte.

Međutim, vesti o napadu podstakle su naoružane civile u obližnjim gradovima Adždabiji i Bengaziju, koji su se brzo prebacili do prvih redova, naoružani automatskim puškama, ručnim bacačima i starim protivtenkovskim oruđima.

Do sredine popodneva opozicione snage su izvršile kontranapad nateravši Gadafijeve snage da se povuku iz grada. Prema izjavama lekara u borbama je poginulo najmanje 12 ljudi.

Prema izjavama funkcionera libijske naftne industrije, zbog nereda u zemlji proizvodnja nafte je smanjena na polovinu.

U međuvremenu, samoproglašeni "prelazni vladajući savet" zatražio je strane vazdušne napade na Gadafijeve afričke plaćenike, za koje vođe pobunjenika kažu da ih Gadafi koristi u svojim paravojnim jedinicama kako bi ugušili pobunu.

Agencija Asošijeted pres izveštava da je pomenutu savet osnovan juče, u opozicionom uporištu Bengaziju. Prema izveštaju, na čelo saveta imenovan je bivši Gadafijev ministar pravde Mustafa Abdel-Džalil. Predstavnik saveta, Abdul Hafiz Goga, rekao je da to telo takođe želi da strane vlade stupaju u kontakt samo sa onim libijskim ambasadama koje su stale na stranu pobunjenika.

XS
SM
MD
LG